Ένα απλό τεστ όσφρησης θα μπορούσε να ανιχνεύσει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν αρχίσουν τα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα.
Η απώλεια της όσφρησης γνωστή ως ανοσμία, είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, λένε οι επιστήμονες και συνδέεται με αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την άνοια.
Ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής Jayant Pinto, του Πανεπιστημίου του Σικάγο στις ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η μελέτη παρέχει μια άλλη ένδειξη για το πώς η ταχεία μείωση της όσφρησης είναι ένας πραγματικά καλός δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί δομικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου».
Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας και τα φάρμακα έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής επειδή συνταγογραφούνται πολύ αργά όταν ήδη εξασθενεί η μνήμη.
Η μνήμη παίζει κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τις οσμές και οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό τη σχέση μεταξύ της όσφρησης και της άνοιας.
Το Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλείται από πλάκες πρωτεϊνών που συγκεντρώνονται σε νευρώνες που ελέγχουν την όσφρηση και τη μνήμη που στην πορεία εξαπλώνονται.
Η μελέτη
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα 515 ηλικιωμένων που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα μνήμης και γήρανσης από το 1997.
Τα πορίσματα έδειξαν ότι ήταν δυνατό να εντοπιστούν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που συσχετίστηκαν με την απώλεια όσφρησης και γνωστικής λειτουργίας ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου.
Η επικεφαλής συγγραφέας Rachel Pacyna,ανέφερε σχετικά: «Η άποψή μας ήταν ότι τα άτομα με ραγδαία φθίνουσα όσφρηση με την πάροδο του χρόνου θα ήταν πιθανό να αποκτήσουν εγκεφαλικά προβλήματα, ακόμη και Αλτσχάιμερ».
Οι συμμετέχοντες ελέγχονται ετησίως για τη γνωστική λειτουργία, τα σημάδια άνοιας και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ορισμένες μυρωδιές. Μερικοί έχουν επίσης κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Μια ταχεία πτώση στις οσφρητικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας προέβλεψε πολλαπλά χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Περιλάμβαναν λιγότερη φαιά ουσία σε περιοχές που σχετίζονται με την όσφρηση και τη μνήμη, τη χειρότερη γνωστική λειτουργία και τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος απώλειας της όσφρησης ήταν παρόμοιος με τη μεταφορά της μετάλλαξης APOE-e4 – έναν γνωστό γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Οι αλλαγές ήταν πιο αισθητές στις πρωτογενείς οσφρητικές περιοχές που ονομάζονται αμυγδαλή και ενδορινικός φλοιός, ενώ συνδέονται με τον ιππόκαμπο που είναι το κέντρο ελέγχου της μνήμης.
Η Pacyna είπε: «Εάν μπορούσαμε να εντοπίσουμε άτομα ηλικίας 40, 50 και 60 ετών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από νωρίς, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αρκετές πληροφορίες για να τους εγγράψουμε σε κλινικές δοκιμές και να αναπτύξουμε καλύτερα φάρμακα».
Μεγαλύτερες μελέτες που λαμβάνουν περισσότερες σαρώσεις εγκεφάλου MRI (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού) μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δομικών αλλαγών στον εγκέφαλο καθώς και τη συρρίκνωσή του.
Ο καθηγητής Pinto πρόσθεσε: «Η αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης είναι μια σημαντική παράμετρος στο πλαίσιο μιας σειράς παραγόντων που πιστεύουμε ότι επηρεάζουν τον εγκέφαλο την υγεία και τη γήρανση».
Δυστυχώς, ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως θα τριπλασιαστεί σε πάνω από 150 εκατομμύρια έως το 2050 και απαιτούνται έγκαιρη διάγνωση και νέες θεραπείες που αποτελούν «το κλειδί» της νόσου.
Πηγή: express.co.uk
Πηγή