Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες.
Ο χαλκός συμμετέχει σε μία πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού. Μερικές από αυτές είναι: η απορρόφηση του σιδήρου, η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και ο σχηματισμός συνδετικού ιστού.
Συμβάλλει επίσης στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και τη συντήρηση της μυελίνης, στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού και στην ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.
Αν και χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες χαλκού, αυτές πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει χαλκό.
Οι ενήλικοι πρέπει να λαμβάνουν 900 mcg χαλκού την ημέρα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη ή θηλάζουν, πρέπει να λαμβάνουν λίγο παραπάνω, 1 mg ή 1,3 mg την ημέρα, αντίστοιχα.
Δείτε 8 τροφές πλούσιες σε χαλκό:
Πηγή: Healthline
Διαβάστε επίσης:
Σελήνιο: Πού βοηθάει & ποιες είναι οι κορυφαίες διατροφικές πηγές
Το συστατικό που διασπά το λίπος – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε
Η μεγάλη διατροφική αξία του κρόκου Κοζάνης
Πηγή