Οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου σηματοδοτούν δύο πράγματα: Την έναρξη της εορταστικής περιόδου και την έλευση του χειμώνα.
Οι μέρες γίνονται αισθητά μικρότερες και οι νύχτες μεγαλώνουν. Όπως είναι αναμενόμενο, είναι πιθανότερο να αρρωστήσουμε από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Το κρύο όμως μας επηρεάζει και με άλλους απροσδόκητους τρόπους, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάζει τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Δείτε έξι παράδοξους τρόπους με τους οποίους το κρύο μας επηρεάζει σωματικά και ψυχολογικά.
Ημικρανίες
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και της βαρομετρικής πίεσης, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση ημικρανίας, σύμφωνα με την Κλινική του Κλήβελαντ. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν τάση για ημικρανίες και κεφαλαλγία τάσης. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε κλινική πονοκεφάλου στην Ταιβάν και βασίστηκε σε ημερολόγια ασθενών, έδειξε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, εκδήλωσαν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό πονοκεφάλων σε σχέση με τις άλλες εποχές.
Αν και η συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και της κεφαλαλγίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, οι ειδικοί εικάζουν ότι οφείλεται σε αλλαγές που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία το κρύο, επιδεινώνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού.
Προβλήματα στην καρδιά
Μελέτη έχει δείξει ότι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες. Η εξήγηση γι΄ αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στη μείωση της θερμοκρασίας με συνέπεια τον σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών, στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τους μήνες με χαμηλή θερμοκρασία, στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (που περιλαμβάνουν κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας λιπαρών τροφών), στην αύξηση της σχετικής υγρασίας που αυξάνει τη φλεγμονώδη αντίδραση και στη ρυπογόνο ατμόσφαιρα τον χειμώνα. Η καρδιά στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Επίσης, η αρτηριακή πίεση είναι πάντα υψηλότερη τους χειμερινούς μήνες και χαμηλότερη τους καλοκαιρινούς, λόγω της μεγαλύτερης λήψης υγρών και της εφίδρωσης.
Ατονεί η επιθυμία για σεξ
Οι άνθρωποι τον χειμώνα έχουν μικρότερη διάθεση για σεξ λόγω της μείωσης της παραγωγής τεστοστερόνης από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα μεγαλύτερα ποσοστά σύλληψης σημειώνονται τον Ιούνιο.
Εποχική κατάθλιψη
Ο χειμώνας επηρεάζει αρνητικά τα άτομα που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη. Πρόκειται για μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια που εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα και εκλείπουν την άνοιξη.
Τα βασικά συμπτώματα είναι η έντονη μελαγχολική διάθεση, οι πολλές ώρες ύπνου, η ψυχική και σωματική κόπωση, η υπερβολική λήψη φαγητού, η ανάγκη για υδατάνθρακες και η αύξηση του βάρους. Εμφανίζεται επίσης σημαντική απώλεια του ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, ενοχές, μειωμένη ικανότητα για σκέψη και συγκέντρωση, καθώς και αναποφασιστικότητα. Οι γυναίκες αποτελούν το 60%-90% των περιπτώσεων. Τα νεαρά άτομα ηλικίας 18-30 ετών είναι πιο ευάλωτα στην εκδήλωσή της – το ίδιο και όσοι ζουν σε βόρειες γεωγραφικές περιοχές και σε υψηλότερα υψόμετρα.
Ενισχύει τη δημιουργικότητα
Σε μελέτη του 2014 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τους δόθηκε ένα θερμαινόμενο θεραπευτικό μαξιλάρι, μία ζεστή κούπα τσάι και βρίσκονταν σε ένα ζεστό δωμάτιο, ήταν πολύ καλύτεροι στο σχέδιο, την κατηγοριοποίηση αντικειμένων και στη σύλληψη ιδεών για δώρα για τους άλλους. Από την άλλη όσοι έμειναν στο κρύο ήταν καλύτεροι στον εντοπισμό μεταφορών, στο να σκεφτούν νέα ονόματα για ζυμαρικά και να συλλάβουν αφηρημένες ιδέες για δώρα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ζεστασιά φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους κάνει πιο γενναιόδωρους με τους άλλους.
Φοράμε κόκκινα ρούχα
Ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των ρούχων που διαλέγουμε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια του χειμώνα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να φορούν αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ τις ημέρες της ωορρηξίας. Όπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει επειδή αποτελεί ένα τρόπο να τραβήξουν υποσυνείδητα την προσοχή των αντρών.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί αρρωσταίνουμε πιο συχνά τον χειμώνα
Πηγή