Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Χαμηλή οστική πυκνότητα: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Η οστική πυκνότητα ή οστική μάζα είναι η περιεκτικότητα των οστών μας σε ασβέστιο και άλλα μέταλλα.

Όσο υψηλότερη είναι, τόσο δυνατότερα και ανθεκτικότερα είναι τα οστά. Αντίθετα, η χαμηλή οστική πυκνότητα συνδέεται με κίνδυνο οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και καταγμάτων των οστών.

Για τη διατήρηση της οστικής μάζας είναι απαραίτητη η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρώματος όποτε απαιτείται.

Τα άτομα με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο. 

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον διαπίστωσε ότι η χαμηλή οστική πυκνότητα συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα και στα δύο φύλα.

Η έρευνα εστίασε στην πιθανότητα σύνδεσης της οστικής με την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος .

Η οστεοπόρωση και η καρδιακή νόσος, δύο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, γεγονός που υποδεικνύει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν βιολογικές οδοί που συνδέουν τις δύο παθήσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδεόταν με μεγαλύτερη αρτηριακή δυσκαμψία σε άντρες και γυναίκες.

Ανακάλυψαν επίσης, ότι άνθρωποι με κακή οστική υγεία είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Οι υποκείμενοι μηχανισμοί φάνηκε ότι είναι διααφορετικοί σε άντρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Zahra Raisi-Estabragh, είναι σαφές ότι οι παθήσεις των οστών και τα προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας συνδέονται.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Bone and Mineral Research.

Διαβάστε επίσης:

Σκελετική υγεία και μυϊκή μάζα: Η απαραίτητη βιταμίνη μετά τα 50

Οστική πυκνότητα: Πώς επηρεάζεται από την κοινωνική ζωή των γυναικών

Κάταγμα: Πώς επηρεάζει την οστική πυκνότητα


Πηγή