Η σκόνη από χαρούπια, γνωστή και ως χαρουπάλευρο, αποτελεί μια εναλλακτική του κακάο.
Παρασκευάζεται από αποξηραμένους, καβουρδισμένους λοβούς χαρουπιού, μοιάζει με τη σκόνη κακάο και χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό σε αρτοσκευάσματα.
Είναι γλυκό και έχει μοναδική γεύση.
Δείτε τα θρεπτικά συστατικά της σκόνης χαρουπιού, καθώς και τα οφέλη της για την υγεία.
Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα | |
Σάκχαρα | 6 g |
Νάτριο | 0 g |
Ασβέστιο | 42 mg |
Φυτικές ίνες | 5 g |
Σίδηρος | 0.35 g |
Μαγνήσιο | 6 mg |
Κάλιο | 99 mg |
Ριβοφλαβίνη (Β2) | 0.055 mg |
Νιασίνη (Β3) | 0.228 mg |
Δεν έχει λιπαρά
Το χαρουπάλευρο δεν περιέχει λιπαρά. Εάν ακολουθείτε διατροφή με λίγα λιπαρά, η σκόνη χαρουπιού είναι μια καλή επιλογή. Έχετε όμως υπόψιν ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες από τη σκόνη κακάο.
Μόλις δύο κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο έχουν 6 γραμμάρια ζάχαρης, περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού.
Ένα φλιτζάνι χαρουπόσκονη έχει 51 γραμμάρια ζάχαρης και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους.
Δεν έχει νάτριο
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει 3.400 mg νατρίου ημερησίως. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2.300 mg.
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά ακόμη λιγότερο, μόλις 1.500 mg ημερησίως.
Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:
- υπέρταση
- έμφραγμα
- εγκεφαλικό επεισόδιο
- οστεοπόρωση
- νεφρικά προβλήματα
Το αλεύρι από χαρούπια δεν περιέχει νάτριο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Περιέχει ασβέστιο, αλλά όχι οξαλικά
Το ασβέστιο είναι μέταλλο σημαντικό για την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπόσκονη έχουν 42 mg ασβεστίου ή το 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Το κακάο περιέχει οξαλικά, ενώσεις που μειώνουν την ικανότητα του σώματος σας να απορροφά ασβέστιο. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει οξαλικά άλατα.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπόσκονη έχουν σχεδόν 5 γραμμάρια φυτικών ινών, πάνω από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν να:
- αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
- τρώτε λιγότερο
- αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα
- διατηρήσετε υγιές έντερο
- ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας
- μειώσετε τη χοληστερόλη σας
Μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες στις αδιάλυτες ίνες χαρουπιού μείωσαν τη συνολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.
Μόλις δύο κουταλιές της σούπας χαρουπόσκονη, δίνουν:
- Σίδηρο: 0,35 mg
- Μαγνήσιο: 6 mg
- Κάλιο: 99 mg
- Ριβοφλαβίνη: 0,055 mg
- Νιασίνη: 0,228 mg
Δεν περιέχει γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Σε ορισμένους ανθρώπους, η γλουτένη ωθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα να επιτεθεί στο λεπτό έντερο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κοιλιοκάκη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη ή είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη, πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει γλουτένη.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε τανίνες, η σκόνη χαρουπιού χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για τη διάρροια.
Οι τανίνες είναι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόνης χαρουπιού διαλυμένης σε νερό, είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της οξείας διάρροιας σε βρέφη ηλικίας 3 έως 21 μηνών.
Δεν έχει καφεΐνη
Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως:
- αϋπνία
- ταχυπαλμία
- νευρικότητα
- ευερεθιστότητα
- στομαχικές διαταραχές
- τρέμουλο
Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει καφεΐνη και αποτελεί καλό υποκατάστατο για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη.
Καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με μελέτη του 2003, οι ίνες του χαρουπιού είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες. Η μελέτη εντόπισε 24 πολυφαινολικές ενώσεις στις ίνες χαρουπιού, κυρίως γαλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Τόσο το γαλλικό οξύ όσο και τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες.
Το γαλλικό οξύ απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Δεν περιέχει τυραμίνη
Η τυραμίνη είναι ένα υποπροϊόν της τυροσίνης, η οποία ανήκει στα αμινοξέα. Τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Δεδομένου ότι η σοκολάτα περιέχει τυραμίνη, δεν συνιστάται για άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες. Το χαρούπι δεν περιέχει τυραμίνη και θεωρείται ασφαλές προς κατανάλωση από όσους έχουν ημικρανίες.
Τρόποι κατανάλωσης
- Προσθέστε χαρουπόσκονη σε smoothies
- Πασπαλίστε τη στο γιαούρτι ή στο παγωτό
- Προσθέστε χαρουπόσκονη στη ζύμη ψωμιού ή στο μείγμα για τηγανίτες
- Φτιάξτε ζεστό ρόφημα με σκόνη χαρουπιού αντί για κακάο
- Φτιάξτε κρέμα με χαρούπι
- Αντικαταστήστε τις σοκολάτες με κακάο με σοκολάτες από σκόνη χαρουπιού και γάλα αμυγδάλου
- Φτιάξτε brownies με χαρούπι
Πηγή: Healthline
Πηγή