Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Χοληστερίνη: Τα 4 τρόφιμα που την εκτοξεύουν -Τι να τρώτε αντ’ αυτών

Το πόσο κακή και επικίνδυνη είναι η υψηλή χοληστερίνη είναι κάτι που το γνωρίζουμε άπαντες και καλύτερα όλων οι γιατροί, οι μόνοι αρμόδιοι για να δίνουν οδηγίες και συμβουλές σε θέματα υγείας.

Με τη χοληστερίνη ωστόσο να εξαρτάται και από τη διατροφή, υπάρχουν σίγουρα κάποιες που επιβαρύνουν την κατάσταση και κάποιες που δείχνουν να βοηθούν. Η καρδιολόγος dr Elizabeth Klodas, σε άρθρο της στο CNBC, κάνει μια λίστα με τις χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη – και τι να τρώτε αντ’ αυτών για να διατηρήσετε την καρδιά υγιή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 4 χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερίνη

Κόκκινο κρέας

Ναι, αυτό περιλαμβάνει τα μπιφτέκια, τα παϊδάκια, τις μπριζόλες και τις χοιρινές μπριζόλες. Αν δεν θέλετε να κόψετε εντελώς το κόκκινο κρέας, επικεντρωθείτε σε μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος. Μια μικρή μερίδα μία φορά την εβδομάδα.

Να θυμάστε ότι τα πουλερικά περιέχουν επίσης κορεσμένα λιπαρά, οπότε η αποφυγή του κόκκινου κρέατος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τρώτε δίχως όρια κοτόπουλο.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος, η καρδιολόγος είναι γενικά επιφυλακτική απέναντι στα τεχνητά τρόφιμα.

Χοληστερίνη: Τα 4 τρόφιμα που την εκτοξεύουν Κόκκινο κρέας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι να φάτε αντί για κρέας: Ψάρια και οστρακοειδή. Οι γαρίδες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά, εφόσον δεν τις περιλούζετε με βούτυρο, θα σας προσφέρουν άφθονη πρωτεΐνη και δεν θα επηρεάσουν τη χοληστερόλη σας.

Ορισμένες άλλες νόστιμες επιλογές άπαχης πρωτεΐνης είναι τα ψάρια με λευκή σάρκα, όπως ο μπακαλιάρος και το λαβράκι.

Οτιδήποτε τηγανητό

Το τηγάνισμα των τροφίμων ανεβάζει συνήθως τον αριθμό των θερμίδων, επειδή τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και η χοληστερόλη απορροφώνται από τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Τηγανητά -Χοληστερίνη: Τα 4 τρόφιμα που την εκτοξεύουν

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι να φάτε αντ’ αυτού: Ψήστε πατάτες, λάχανο ή μπρόκολο μέχρι να γίνουν τραγανά, όταν επιθυμείτε τραγανή γεύση. Ή μπορείτε να επενδύσετε σε μια φριτέζα αέρος, η οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο λάδι.

Επεξεργασμένο κρέας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ και το σαλάμι, ως καρκινογόνες ουσίες. Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει επίσης νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.

Επεξεργασμένο Κρέας -Χοληστερίνη: Τα 4 τρόφιμα που την εκτοξεύουν

Τι να τρώτε αντ’ αυτού: Το vegan μπέικον είναι απίθανο να ικανοποιήσει την επιθυμία σας. Η συμβουλή μου; Περιορίστε κατά πολύ αυτά τα προϊόντα και κάντε τα λιχουδιές για ειδικές περιστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρτοποιήματα

Τα μπισκότα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα μαζικής παραγωγής είναι συνήθως γεμάτα θερμίδες, χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους (ειδικά κορεσμένων λιπαρών όπως το βούτυρο και το λίπος) και ζάχαρης. Όλα αυτά τα συστατικά είναι ένοχα για υψηλή χοληστερίνη.

Αρτοποιήματα -Χοληστερίνη: Τα 4 τρόφιμα που την εκτοξεύουν

Τι να τρώτε αντ’ αυτών: Φτιάξτε κουλουράκια, κέικ και όποια άλλη τέτοια λιχουδιά θέλετε, στο σπίτι μόνοι σας, και ελέγξτε την ποσότητα και το είδος του λίπους και της ζάχαρης που χρησιμοποιείτε.


Πηγή