Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει την ιστορία ότι η τσίχλα μένει στο στομάχι για 7 χρόνια εάν την καταπιούμε.
Υπάρχει όμως αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό; Ας εξερευνήσουμε τα γεγονότα και τους μύθους γύρω από την τσίχλα και την πέψη.
Ο μύθος: Χρειάζονται 7 χρόνια για να χωνευτεί η τσίχλα
Η πεποίθηση ότι η τσίχλα παραμένει στο στομάχι για 7 χρόνια είναι ένας κοινός μύθος και μάλιστα σε πάρα πολλές χώρες. Η προέλευση αυτού του μύθου είναι ασαφής, αλλά είναι μέρος της λαϊκής κουλτούρας για πολλά χρόνια. Η ιδέα είναι ότι επειδή η τσίχλα είναι ελαστική και δεν σπάει εύκολα, με κάποιο τρόπο παραμένει στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια.
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν καταπιείτε τσίχλα
Μόλις την καταπιείτε, η τσίχλα κινείται μέσω του πεπτικού συστήματος όπως και κάθε άλλη τροφή. Ταξιδεύει μέσω του οισοφάγου, φτάνει στο στομάχι και στη συνέχεια προχωρά στο λεπτό έντερο και τελικά στο κόλον.
Αν και το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει την τσίχλα, δεν σημαίνει ότι μένει ακίνητη. Τα συστατικά της (κυρίως ελαστομερή, ρητίνες και κεριά) αντιστέκονται στην πέψη και απορροφούν λίγο νερό. Ωστόσο, συνεχίζει να κινείται μέσω της πεπτικής οδού με φυσιολογικές περισταλτικές κινήσεις: συσπάσεις που σπρώχνουν την τροφή μέσω των εντέρων.
Κατά κανόνα, μέσα σε λίγες μέρες, η τσίχλα διαπερνά όλο το σύστημα και απεκκρίνεται στα κόπρανα χωρίς να προκαλεί καμία απολύτως βλάβη.
Γιατί ο μύθος επιμένει μέχρι και σήμερα
Ο μύθος μπορεί να προήλθε ως ένας τρόπος για να αποθαρρύνει τα παιδιά να καταπιούν τσίχλα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο πνιγμού. Ωστόσο, υπό κανονικές συνθήκες, η περιστασιακή κατάποση τσίχλας δεν είναι επιβλαβής και δεν οδηγεί σε μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Οι γαστρεντερολόγοι επιβεβαιώνουν ότι αν και η τσίχλα είναι δύσπεπτη, δεν παραμένει στο στομάχι. Το πεπτικό σύστημα χειρίζεται αποτελεσματικά την τσίχλα, μετακινώντας την μαζί με άλλα απόβλητα. Η φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε κατάποση τσίχλας εξέρχεται από το σώμα μέσα σε λίγες μέρες και όχι σε χρόνια.
Πότε η τσίχλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα
Αν και η κατάποση τσίχλας είναι γενικά ασφαλής, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα:
- Αποφράξεις: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων τσίχλας ή ο συνδυασμός τσίχλας με άλλα δύσπεπτα αντικείμενα μπορεί να δημιουργήσει μπλοκαρίσματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά ή άτομα με προϋπάρχοντα πεπτικά προβλήματα.
- Κίνδυνος πνιγμού: Η τσίχλα μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού, ειδικά για τα μικρά παιδιά.
Πηγή: livescience.com
Πηγή