Το χρώμα των ούρων είναι ένας χρησιμότατος δείκτης υγείας που μπορεί να σας αποκαλύψει αν ο οργανισμός σας είναι αφυδατωμένος, αν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο συκώτι ή αν έχετε ουρολοίμωξη.
Σύμφωνα με τον Δρ Λουκ Πάουλς, γιατρό σε μεγάλη κλινική του Λονδίνου, το σκούρο κίτρινο χρώμα των ούρων είναι «καμπανάκι» για την άμεση ανάγκη για ενυδάτωση, ενώ οι κοκκινωπές και πρασινωπές αποχρώσεις ορισμένες φορές προειδοποιούν για σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πίνουν καθημερινά 1,5-2 λίτρα νερό και να αποφεύγουν ροφήματα και ποτά που αφυδατώνουν τον οργανισμό, όπως τα αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη και τα αλκοολούχα.
Στη συνέχεια θα δείτε τι σημαίνουν οι διάφορες αποχρώσεις των ούρων, σύμφωνα με τον Δρ Πάουλς.
ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Το χρώμα αυτό θεωρείται ιδανικό, αφού υποδεικνύει ότι ο οργανισμός είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Αν τα ούρα είναι εντελώς διάφανα, τότε μάλλον η πρόσληψη υγρών είναι υπερβολικά μεγάλη. Αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται σε γενικές γραμμές επικίνδυνο, πιθανότατα συνεπάγεται και συχνουρία.
Το σκούρο κίτρινο χρώμα των ούρων σημαίνει προχωρημένη αφυδάτωση και είναι ενδεικτικό για την άμεση ανάγκη κατανάλωσης υγρών. Σπανιότερα, υποδεικνύει πρόβλημα στο συκώτι, ειδικά εάν συνδυάζεται με κιτρίνισμα των ματιών (ίκτερος).
Μοιάζει ανησυχητικό, όμως το πράσινο χρώμα των ούρων δεν σημαίνει πάντα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συχνά είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, όπως τα σπαράγγια, ή τεχνητών χρωμάτων σε επεξεργασμένα προϊόντα. Σπανιότερα, οι αποχρώσεις του πράσινου υποδεικνύουν μια σπάνια γενετική ασθένεια που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από τα πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Τα πράσινα ούρα είναι επίσης συχνή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.
Το κόκκινο χρώμα των ούρων επίσης μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως τα παντζάρια ή τα μούρα, ή να υποδεικνύει την ύπαρξη αίματος στα ούρα (αιματουρία). Το αίμα στα ούρα εξηγείται είτε από την έμμηνο ρύση στις γυναίκες είτε από σοβαρότερες αιτίες όπως μια ουρολοίμωξη ή και ένας καρκινικός όγκος στο ουροποιητικό σύστημα.
Μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρείτε για αρκετές ημέρες αλλοίωση στο χρώμα των ούρων που δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποιο προφανή παράγοντα, όπως για παράδειγμα η χαμηλή πρόσληψη νερού.
Πηγή: Mail Online
Δείτε κι αυτό:
Τέσσερα σοβαρά ουρολογικά συμπτώματα & τι σημαίνουν
Δείτε από τα ούρα σας αν έχουν πρόβλημα τα νεφρά σας
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα κυριότερα συμπτώματα ανά στάδιο
Τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας αν έχετε… υπερδραστήρια κύστη
Πηγή