Την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης περισσότερων ανθρώπων για την ψωρίαση αναδεικνύει η πρώτη παγκόσμια Έκθεση για τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.
Σύμφωνα με την Έκθεση, 74% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως θεωρεί πως δεν είναι επαρκής η ευαισθητοποίηση του κοινού, το 44% των Ελλήνων με ψωρίαση δηλώνει ανεπαρκή ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ ίσως το πιο σοβαρό εύρημα, είναι ότι το 46% στην Ελλάδα θεωρεί ότι ο γιατρός του δεν κατανοεί τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχική του υγεία.
Ειδικότερα, η έλλειψη ενημέρωσης επηρεάζει τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση όπως καταγράφεται στην πρώτη Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017. Η Έκθεση υλοποιήθηκε από το Happiness Research Institute σε συνεργασία με το LEO Innovation Lab, μια ανεξάρτητη μονάδα της LEO Pharma που καταγράφει, κατανοεί, και συμβάλλει στη χάραξη πολιτικών υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση, και τη στήριξη της LEO Pharma.
Καθώς βάσει της Έκθεσης, το 74% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως θεωρεί πως δεν είναι επαρκής η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ψωρίαση, ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό video δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους για την ψωρίαση, η οποία επηρεάζει πάνω από 200 χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και 125 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Οι ψυχολογικές συννοσηρότητες της ψωρίασης είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές με άλλες σοβαρές νόσους, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος, οι νόσοι του ήπατος. Το στρες είναι κυρί-αρχο συναίσθημα για τους Έλληνες με ψωρίαση, αφού το 78% των γυναι-κών και το 69% των ανδρών νιώθουν πολύ συχνά νευρικότητα και στρες στην καθημερινότητά τους. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
H Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας εξέτασε τον αντίκτυπο σε 6 σημαντικούς τομείς της ζωής των ασθενών όπως η φυσική δραστηριότητα, η συναισθηματική, η κοινωνική, η σεξουαλική, η επαγγελματική και η εκπαιδευτική ζωή. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, 120.000 άνθρωποι με ψωρίαση από 184 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα -υπογραμμίζουν την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που βιώνουν οι ασθενείς, την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού και την ανάγκη χάραξης πιο αποτελεσματικής πολιτικής υγείας που θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση του δείκτη ευτυχίας μεταξύ των 19 χωρών που αναλύθηκαν.
Χαρακτηριστικό εύρημα της Έκθεσης είναι ότι το 49% παγκοσμίως και το 46% στην Ελλάδα θεωρεί ότι ο γιατρός του δεν κατανοεί τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχική του υγεία. Επίσης, 44% των Ελλήνων με ψωρίαση δηλώνει ανεπαρκή ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπευτικές ε-πιλογές, ενώ παγκοσμίως το 55% αισθάνεται αντίστοιχη έλλειψη ενη-μέρωσης.
Ο Δρ. Ιωάννης Κατσαντώνης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Τζάνειου Νοσοκομείου, επισημαίνει ότι «Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και θεράποντα ιατρού είναι θεμελιώδης και θέτει τις βάσεις για την αποδοχή της νόσου και τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Για την οικοδόμησή της είναι σημαντική η κατανόηση, από τους γιατρούς, της ψυχολογικής επιβάρυνσης που βιώνουν οι ασθενείς. Η επίσκεψη στον δερματολόγο και η τεκμηριωμένη επιστημονική ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπείες είναι κρίσιμη. Οι ασθενείς πρέπει να εμπιστευθούν τον δερματολόγο τους και την εξατομικευμένη θεραπεία που συνιστά καθώς καθορίζει την αποτελεσματικότητά της. Το υγιές δέρμα είναι ο κοινός θεραπευτικός στόχος, ασθενών και γιατρών».
Σημαντικός δείκτης που μετρήθηκε στην έρευνα είναι η απομόνωση και η μοναξιά που νιώθουν οι άνθρωποι με ψωρίαση, με το 40% παγκοσμίως να νιώθει ως «ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο» που πάσχει από ψωρί-αση και όσο πιο σοβαρή είναι η μορφή της ψωρίασης, τόσο το ποσοστό αυξάνεται.
Η κυρία Τίνα Κουκοπούλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια» τόνισε ότι «Η Έκθεση απεικονίζει το τι βιώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αθρίτιδα ‘Επιδέρμια’ αφουγκράζεται τα αισθήματα των ασθενών και εκφράζει την ανησυχία του. Εκπροσωπώντας τους ασθενείς με ψωρίαση σε πανελλήνιο επίπεδο, ελπίζουμε η Έκθεση να αποτελέσει έμπνευση ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την ψωρίαση, να επιδιώξουν ουσιαστική επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας, και να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε ουσιαστικές δράσεις ενημέρωσης για τη μείωση της στιγματοποίησης και να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών».
Διαβάστε εδώ την Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας.
Σχετικά με το Happiness Research Institute
Το Happiness Research Institute είναι μια ανεξάρτητη ομάδα think tank, με έδρα την Κοπεγχάγη, που εστιάζει στην ικανοποίηση από τη ζωή, την ευτυχία και την ποιότητα ζωής. Αποστολή του είναι να ενημερώνει τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τα αίτια και τις συνέπειες της ανθρώπινης ευτυχίας, να καθιστά την υποκειμενική ευημερία μέρος του διαλόγου για τη χάραξη δημόσιων πολιτικών και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών ανά τον κόσμο.
Σχετικά με το LEO Innovation Lab
Το LEO Innovation Lab είναι μια ανεξάρτητη επιχειρησιακή μονάδα της LEO Pharma, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής απόφασης που εστιάζει στις ανά-γκες των ασθενών. Το LEO Innovation Lab δεν αναπτύσσει ιατρικές θεραπείες, αντιθέτως επικεντρώνεται στις πτυχές της καθημερινής ζωής που ενδέχεται να επηρεάζουν άτομα με χρόνιες δερματικές παθήσεις. Η επιχειρησιακή μονάδα λειτουργεί ανεξάρτητα από τη LEO Pharma και έχει γραφεία στην Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο και το Τορόντο.
Σχετικά με τη LEO Pharma
Η LEO Pharma (LEO) ιδρύθηκε το 1908 και είναι μια ανεξάρτητη φαρμακευτική εταιρεία που βασίζεται στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων. Η LEO αναπτύσσει, παρασκευάζει και προωθεί φαρμακευτικά σκευάσματα που απευθύνονται σε ασθενείς με δερματολογικά προβλήματα και προβλήματα θρόμβωσης, σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει δυναμικό πωλήσεων σε 61 χώρες και απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Με την επέκταση του χαρτοφυλακίου στο πεδίο των βιολογικών παραγόντων για την ψωρίαση, η εταιρεία θα αποτελεί κορυφαία εταιρεία σε δερματολογικά προϊόντα στον κόσμο. Η LEO έχει την έδρα της στη Δανία και ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα “LEO Foundation”, είναι ανεξάρτητη από εξωτερικά κεφάλαια και τα κέρδη της επενδύονται προς όφελος των ασθενών.
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας: Στην 11η θέση η Ελλάδα
Ψωρίαση: Μειώνεται το κόστος συμμετοχής στις θεραπείες – Αναμένεται έγκριση του ΚΕΣΥ
Ψωρίαση: Καθαρό δέρμα για περισσότερο από δύο χρόνια, με θεραπεία της Leo Pharma
Ψωρίαση: 6 διατροφικές αλλαγές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων
Είναι ξηροδερμία ή ψωρίαση; Πώς θα ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις & τι να κάνετε
Ψωρίαση: Μειώστε τον κίνδυνο με αυτό το συστατικό
Ακμή, έκζεμα, ψωρίαση: Οι 5 τροφές που χρειάζεται το δέρμα σας
Πηγή