Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια στην οποία τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται υπερβολικά γρήγορα, επηρεάζοντας το δέρμα και τις αρθρώσεις.
Ο τυπικός κύκλος ζωής ενός δερματικού κυττάρου είναι 28 ημέρες και ύστερα αποβάλλεται.
Το ψωριασικό δέρμα αντικαθιστά τα κύτταρα του πολύ γρήγορα, ακόμα και σε διάστημα 4-5 ημερών. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται τα κύτταρα και να δημιουργείται πάχυνση της επιδερμίδας, ενώ ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι και η φαγούρα.
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού (1-3%), τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, εμφανίζουν ψωρίαση. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική.
Εκτός από το δέρμα, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα.
Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι πιθανό να αναπτύξουν με το πέρασμα του χρόνου διάφορες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτήν, καθώς μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα και κάποια όργανα του σώματος.
Υπολογίζεται ότι σε δύο στα τρία άτομα με ψωρίαση, συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις, ειδικά μετά τα 60.
Κάποιες από αυτές είναι:
Ψωριασική αρθρίτιδα
Θεωρείται η πιο κοινή παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με την ψωρίαση. Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονές. Υπολογίζεται ότι το 10-30% των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα. Παρόλο που πρόκειται για σοβαρή νόσο, συχνά δεν γίνεται διάγνωση στα πρώτα στάδια με αποτέλεσμα να μη χορηγείται εγκαίρως θεραπεία. Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 άτομα με ψωρίαση μπορεί να πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα χωρίς να το γνωρίζει.
Μεταβολικό σύνδρομο
Οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Πρόκειται για ένα σύνολο παθήσεων που περιλαμβάνει την υπεργλυκαιμία, την υπέρταση, την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη. Σχεδόν 40% των ασθενών με ψωρίαση παρουσιάζει μεταβολικό σύνδρομο, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Μελέτες συνδέουν την ψωρίαση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ειδικά οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση, έχουν 53% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα και 43% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό. Όταν το άτομο λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για την ψωρίαση τα ποσοστά αυτά μειώνονται.
Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
Η ψωρίαση συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας φλεγμονώδους διαταραχής του εντέρου. Ειδικά η νόσος του Crohn, φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σχέση με την ψωρίαση καθώς παρουσιάζει παρόμοιες γονιδιακές μεταλλάξεις.
Νεφρική ανεπάρκεια
Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με τα υγιή άτομα ή τα άτομα που πάσχουν από ήπια ψωρίαση.
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
Οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Πηγή