Υπολογίζεται ότι ο 1 στους 50 ανθρώπους πάσχει από ψωρίαση, ενώ από αυτούς το 60% έχουν ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής.
Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται όταν λανθασμένα σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλούν τη γρήγορη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος.
Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται κάθε τρεις με πέντε ημέρες, αντί για κάθε 28 με 30 ημέρες στο υγιές δέρμα, προκαλώντας το περισσεύον δέρμα να συσσωρεύεται στην επιφάνεια με την μορφή κόκκινων πλακών με αργυρόχρωμα λέπια.
Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι μεταδοτική, συχνά όμως οι πάσχοντες αισθάνονται στιγματισμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι.
Αίτια
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, ωστόσο η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο.
Η ψωρίαση μπορεί να πυροδοτηθεί από την αλλαγή του καιρού, από τραύμα στο δέρμα ή συναισθηματικό άγχος, από αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή, κάπνισμα και κάποιες μολυσματικές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική λοίμωξη.
Επιπτώσεις
Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματική κούραση – οι άνθρωποι παραπονιούνται από αίσθημα καύσου, σφίξιμο και τόσο έντονο κνησμό και δεν μπορούν να κοιμηθούν ή να εργαστούν. Η επιθυμία τους δε να ξύνουν την επιδερμίδα τους όλη την ώρα, τους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος, ντροπή, απελπισία και θυμό.
Αντιμετώπιση
Καθώς η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματική διαδικασία, δεν υπάρχει θεραπεία. Μπορεί όμως κανείς να την διαχειριστεί αποτελεσματικά.
Τοπικές θεραπείες, που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα, αποτελούν συνήθως θεραπείες πρώτης γραμμής, καθώς φαίνεται ότι είναι κατάλληλες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.
Διαβάστε επίσης:
Τα 7 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες
Ψωρίαση: Τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα
Πηγή