Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις όλου το σώματος. Η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης του νοσήματος είναι τα 30-55 έτη.
Τα ακριβή αίτια της ψωριασικής αρθρίτιδας δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά, ωστόσο είναι γνωστό ότι ορισμένοι παράγοντες εμπλέκονται στην εκδήλωσή της. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.
1. Ψωρίαση: Ποσοστό έως και 30% των ασθενών με ψωρίαση (επίσης αυτοάνοση πάθηση, η οποία επηρεάζει την όψη του δέρματος επιφανειακά) εκδηλώνουν και ψωριασική αρθρίτιδα.
2. Υπερβολικό βάρος: Τα άτομα με ψωρίαση που ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού βάρους ως έφηβοι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψωριασική αρθρίτιδα.
3. Ψωρίαση στα νύχια: Ποσοστό περίπου 80% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν ψωρίαση στα νύχια.
4. Διάγνωση ψωρίασης σε νεαρή ηλικία: Η εκδήλωση ψωρίασης σε μικρή ηλικία συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες για ψωριασική αρθρίτιδα στο μέλλον.
5. Οικογενειακό ιστορικό: Ένα άτομο με ψωρίαση είναι πιθανότερο να εκδηλώσει ψωριασική αρθρίτιδα όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει διαγνωστεί με ψωριασική αρθρίτιδα.
6. Τραυματισμός σε άρθρωση: Ένας τραυματισμός σε κάποια άρθρωση του σώματος θεωρείται πιθανός παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα ψωριασικής αρθρίτιδας σε άτομα που έχουν προδιάθεση για το νόσημα.
7. Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα: Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ενδέχεται να πυροδοτήσει τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας, εκτιμούν ορισμένοι ειδικοί.
8. Λοίμωξη από τον ιό HIV: Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η θεραπεία για τον HIV μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων ψωριασικής αρθρίτιδας.
Διαβάστε επίσης:
Ψωριασική αρθρίτιδα: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Ψωρίαση: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε
Πηγή