Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Ωραίο το ποτό τις γιορτινές ημέρες αλλά… τι γίνεται την επόμενη ημέρα; -Θεραπείες για το hangover από όλο τον κόσμο

Κατά την περίοδο των εορτών, όλοι βγαίνουν, διασκεδάζουν, γεύονται νόστιμες γεύσεις, αλλά και… πίνουν.

Το μεθύσι μπορεί για κάποιους να είναι ευχάριστο αφού βοηθά να… έρθεις πιο εύκολα στο κέφι, ωστόσο το επόμενο πρωί όλοι το μετανιώνουν.

Θεραπείες για το hangover έχουν εφευρεθεί σε όλο τον κόσμο, και μερικές σας τις παρουσιάζουμε:

Ιαπωνία
Μετά από μια νύχτα με πάρα πολύ σάκε (παραδοσιακό ιαπωνικό αλκοολούχο ποτό), οι Ιάπωνες βασίζονται σε ένα είδος ξηρών ξινών δαμάσκηνων που ονομάζονται «umeboshi». Για να αραιώσουν την πίκρα, οι λιγότερο γενναίοι τα βουτάνε σε πράσινο τσάι.

Γερμανία
Οι Γερμανοί έχουν μια λέξη για τα πάντα, ακόμη και για το πρωινό μετά το μεθύσι: katerfrühstück. Το πιάτο περιέχει μια ρέγκα τουρσί τυλιγμένη με αγγουράκια τουρσί και κρεμμύδια. Μερικές φορές περιλαμβάνει και μια μπύρα.

Πολωνία
Οι Πολωνοί κατεβάζουν ένα γεμάτο ποτήρι άλμης από ξινό λάχανο ή από αγγουράκι τουρσί.

Ρωσία
Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να φύγει η βότκα από τον οργανισμό είναι με μια επίσκεψη στη σάουνα και χτυπήματα με κλαδιά σημύδας. Μια άλλη θεραπεία είναι το «Κβας», το οποίο ένα ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται με μούλιασμα αποξηραμένου ψωμιού σίκαλης μέσα σε ζάχαρη και μαγιά.

Μογγολία
Ίσως αυτό εννοείται ως ένας τρόπος για να προκαλέσετε εμετό; Οι Μογγόλοι γενναία καταπίνουν ένα ποτήρι τουρσί απο μάτια προβάτων αναμειγμένο με χυμό ντομάτας για να διώξουν την πρωινή θολούρα.

Μεξικό, Τουρκία και Ρουμανία
Αυτές οι φαινομενικά ανόμοιες χώρες υπολογίζουν πάνω σε μια σούπα απο πατσά για να απαλύνουν τον πόνο της επόμενης μέρας. Στην Τουρκία, το λένε «iskembe corbasi» και έχει ως βάση το λεμόνι ή το ξίδι. Η ρουμανική έκδοση ονομάζεται «ciorba de burta», ένα αλμυρό πιάτο με λαχανικά ρίζας. Στο Μεξικό, το παρασκέυασμα απο το στομάχι της αγελάδας καλείται «menudo» και φτιάχνεται με σκόρδο και κρεμμύδι. Υπάρχει άλλη μία Μεξικάνικη θεραπεία, «vuelva a la vida», ή αλλιώς «επιστροφή στη ζωή», και είναι ένα κοκτέιλ θαλασσινών αναμειγμένο με χυμό ντομάτας και pico de gallo.

Σκωτία
Ένα παραδοσιακό μείγμα από βουτυρόγαλα, αλεύρι καλαμποκιού, αλάτι και πιπέρι, ονομάστηκε «The Highland Fling» και έχει γίνει γνωστό να κάνει το κόλπο στην πατρίδα του ουίσκι. Αλλά στις μέρες μας οι Σκωτσέζοι ορκίζονται στο «Irn-Bru», ένα ανθρακούχο ποτό από πορτοκάλι, για να τους αναβιώσει μετά από μια νύχτα έξω.

Βρετανία
Οι Βρετανοί απορροφούν τις μπύρες τους με ένα υπερπλήρης σάντουιτς με πολύ μπέικον. Υπάρχει και επιστημονική προσέγγιση: το 2009, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle έδειξε ότι ο συνδυασμός του μπέικον με το ψωμί πραγματικά μπορεί να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο από το μεθύσι με την παροχή αμινοξέων.

Περού
Το «Leche de tigre» είναι όσα έχουν απομείνει από μια μαρινάδα θαλασσινών που λέγεται «ceviche». Ο συνδυασμός του χυμού λάιμ, του χυμού λεμονιού, το ζωμό ψαριού, απορρίμματα ψαριού, του σκόρδου, και του τζίντζερ, πιστεύεται ότι διευκολύνει τον πόνο του έντονου σφιξίματος στο κεφάλι και επίσης χρησιμεύσει ως αφροδισιακό.

Ναμίμπια
Οι Ναμιμπιάνοι πίνουν ένα μείγμα από πηχτή κρέμα, μαύρο ρούμι, κρέμα λικέρ από ρούμι, και πλήρες γάλα. Ονομάζεται “γάλα βουβάλου,” αλλά το αλκοόλ είναι περισσότερο από το γάλα.

Σικελία
Αν και ακούγεται πιο αηδιαστικό παρά χρήσιμο στην διευκόλυνση του στομάχου σας, το αποξηραμένο πέος ενός ταύρου φαίνεται να είναι η παραδοσιακή επιλογή σνακ για τους μεθυσμένους Σικελούς.

Βιετνάμ
Αν και οι συναλλαγές με κέρατα ρινόκερου είναι παράνομες, το τριμμένο κέρατο ρινόκερου μουλιασμένο σε ζεστό νερό έχει θεωρηθεί ως θεραπεία για το μεθύσι αλλά και για τον καρκίνο. Οι μυθικές ιδιότητες ενός περιζήτητου κέρατου μπορεί να σας πωληθεί για το πόσο των 300.000 δολαρίων.

Φιλιππίνες
Τα αυγά έχουν θεωρηθεί ότι διευκολύνουν τον πόνο της επόμενης μέρας, αλλά οι Φιλιππινέζοι συνιστόνται να τρώνε ένα βραστό αυγό με το γονιμοποιημένο έμβρυο πάπιας που ονομάζεται «balut» αν μπορούν να αντέξουν την κατάποση ενός μερικώς διαμορφωμένου πουλιού με το ράμφος του.


Πηγή