Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Όταν η εξαντλητική δίαιτα καταστρέφει το μεταβολισμό

Οι εξαντλητικές δίαιτες χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και υψηλή κατανάλωση ή/και αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων.

Οι περισσότερες απέχουν πολύ από την ισορροπημένη διατροφή. Η ασφάλεια αλλά και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα μιας εξαντλητικής δίαιτας είναι αμφισβητούμενες.

Διατροφή που προτείνουν «διάσημες δίαιτες» (π.χ. «Atkins», «Dukan» κλπ.) με μειωμένη πρόσληψη «υδατανθρακούχων» τροφίμων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) και πλούσια σε πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας), μπορεί να επιφέρει κάποια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, με πολλές όμως αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Σε μία εξαντλητική δίαιτα το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» με αποτέλεσμα να χάνει σημαντική ποσότητα μυϊκής μάζας.

Οι δίαιτες που είναι μειωμένες σε πρόσληψη υδατανθράκων εξαναγκάζουν σε οξείδωση του μυϊκού ιστού έτσι ώστε να παραχθεί η απαραίτητη ενέργεια. Το καθαρό αποτέλεσμα της μυϊκής απώλειας και της έλλειψης θρεπτικών συστατικών είναι η μείωση του μεταβολισμού. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Επίσης, οι αυστηρές δίαιτες επιφέρουν ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να προκαλέσει βουλιμία, ανορεξία, έντονο εκνευρισμό ακόμα και να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Επίσης οι συγκεκριμένες δίαιτες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες για ζωτικής σημασίας όργανα, όπως είναι τα νεφρά, η καρδιά, το ήπαρ και ο εγκέφαλος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το σώμα στερείται τις αντιοξειδωτικές ουσίες εξαιτίας της περιορισμένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκληθεί υψηλό οξειδωτικό στρες με καταστροφικές συνέπειες.

Άτομα που ακολουθούν συχνά αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Αυτό συμβαίνει διότι οι δίαιτες αυτές περιορίζουν σοβαρά την πρόσληψη ασβεστίου, με συνέπεια ο οργανισμός να αντλεί ασβέστιο από τα οστά.

Τέλος, οι σοβαρά υποθερμιδικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών, λόγω έλλειψης βιταμινών και μετάλλων.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης – Διαιτολόγος. Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Διαβάστε ακόμη:

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής συνδέονται με την… παρανομία

Πώς μπορώ να σταματήσω τη λαιμαργία μου;

Αμηνόρροια: Μπορεί να προκληθεί από «σκληρή» δίαιτα;

Ξέχνα το μηλόξυδο: Αυτά είναι τα ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος (φωτο)


Πηγή