Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Ύπνος παιδιών: Πώς επηρεάζεται από τα προβλήματα ύπνου των γονιών

Τα παιδιά των μητέρων που υποφέρουν από αϋπνία πηγαίνουν για ύπνο αργότερα, κοιμούνται λιγότερες ώρες συνολικά και έχουν λιγότερο χρόνο βαθέως ύπνου, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει για τους πατέρες, γεγονός που πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός πως οι μητέρες περνούν συνήθως περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους και επομένως έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις συνήθειες ύπνου τους.

Όταν έχουν και οι δύο γονείς προβλήματα ύπνου, τα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να κοιμηθούν και δεν κοιμούνται τον απαιτούμενο χρόνο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Εκτός του ότι τα παιδιά υιοθετούν τις συνήθειες ύπνου των μητέρων τους, οι οικογένειες φαίνεται ότι «μοιράζονται» γονίδια που προδιαθέτουν σε αϋπνία.

Επίσης, εάν υπάρχουν εντάσεις στο σπίτι το βράδυ, επηρεάζεται ο ύπνος όλων των μελών της οικογένειας.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Warwick και της Βασιλείας μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 191 παιδιών ηλικίας 7 έως 12 ετών και των γονιών τους.

Ο ύπνος των παιδιών αξιολογήθηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος στο σπίτι, το οποίο κατέγραψε την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και καθόρισε τα στάδια του ύπνου.

Οι γονείς ανέφεραν πιθανά προβλήματα ύπνου δικά τους, αλλά και των παιδιών τους.

Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά των μητέρων με αϋπνία έπεσαν για ύπνο αργότερα και κοιμήθηκαν λιγότερες ώρες. Επίσης το στάδιο βαθέως ύπνου ήταν συντομότερο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μητέρες έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους, καθώς περνούν περισσότερο χρόνο με αυτά από ότι οι πατέρες.

Όταν και οι δύο γονείς ανέφεραν προβλήματα ύπνου, τα παιδιά είχαν περισσότερες δυσκολίες να κοιμηθούν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sakari Lemola δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά επειδή ο ύπνος στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητος για την ευημερία και την ανάπτυξη. Ο ύπνος των παιδιών πρέπει να εξετάζεται εντός του οικογενειακού πλαισίου. Συγκεκριμένα, ο ύπνος της μητέρας φαίνεται να είναι σημαντικός για το πόσο καλά κοιμούνται τα παιδιά σχολικής ηλικίας ».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Έφηβοι και προβλήματα ύπνου: Τι δείχνουν για τον ψυχισμό τους

Διατροφή ενάντια στην αϋπνία και στο στρες: Ποια προϊόντα συνιστούν οι επιστήμονες


Πηγή