Είναι γνωστό ότι ο κακός ύπνος έχει πολλές επιπτώσεις στο μυαλό και στο σώμα, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και ο αυξημένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων.
Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος που δεν έχει συγκεντρώσει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, είναι η αυξημένη ευαισθησία σε πτώσεις και κατάγματα.
Νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος πάνω ή κάτω από τη συνιστώμενη διάρκεια συνδέεται με 25% περισσότερες πιθανότητες επαναλαμβανόμενων πτώσεων.
Οι επαναλαμβανόμενες πτώσεις περιγράφουν δύο ή περισσότερες πτώσεις σε ένα διάστημα έξι μηνών. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αυτό πρέπει να αξιολογείται, καθώς θα μπορούσε να συνδέεται με υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Οι ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν τις γυναίκες που ακολουθούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες με εκείνες που κοιμούνταν λιγότερες ή περισσότερες ώρες από το συνιστώμενο.
Αφού εξέτασαν πάνω από 157.000 γυναίκες, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επαναλαμβανόμενων πτώσεων ήταν 7% στις γυναίκες που κοιμούνταν 7-8 ώρες. Ξεπερνούσε όμως το 10% στις γυναίκες που κοιμούνταν πολύ λιγότερο -περίπου πέντε ώρες-, αλλά και σε όσες κοιμούνταν 10 ώρες κάθε βράδυ.
«Οι πτώσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στους ηλικιωμένους και οδηγούν σε μέτριους έως σοβαρούς τραυματισμούς. Τα περισσότερα κατάγματα οφείλονται σε πτώσεις, ενώ πρόσφατα στοιχεία για τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η θνησιμότητα λόγω πτώσεων αυξάνεται», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Jane Cauley, καθηγήτρια επιδημιολογίας.
«Αν και οι πτώσεις προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα νέο παράγοντα κινδύνου: τον ύπνο. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του ύπνου μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσης» πρόσθεσε.
Εκτός από τον επαρκή ύπνο, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου. Οι ασκήσεις βοηθούν με δύο τρόπους: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και την αύξηση της μυικής μάζας για την προστασία από τα κατάγματα. Ασκήσεις, όπως η γιόγκα και το Τάι Τσι συμβάλουν στη βελτίωση της ισορροπίας και στη μείωση της πιθανότητας επικίνδυνων πτώσεων, αντίστοιχα.
Πηγή: Medical Daily
Διαβάστε επίσης:
Πρόληψη καταγμάτων: Πόσο αποτελεσματική είναι η λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D
Καφές: Αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος και οστεοπόρωσης;
Το συστατικό που προλαμβάνει τα κατάγματα και σε ποιες τροφές θα το βρείτε
Πηγή