Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

10 τρόποι για να τρώμε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα

Επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται όλα τα τρόφιμα που έχουν κονσερβοποιηθεί, μαγειρευτεί, καταψυχθεί, παστεριωθεί ή συσκευαστεί.

Μπορούμε να απολαύσουμε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων κονσερβοποιημένων λαχανικών, κατεψυγμένων φρούτων και παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως ορισμένα πολύ επεξεργασμένα είδη είναι φορτωμένα με αλάτι, ζάχαρη, πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσουμε την υγεία μας και την ποιότητα της διατροφής μας. Άλλωστε, η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων είναι από τις βασικότερες συμβουλές που οφείλουμε να ακολουθούμε για μία πιο υγιεινή διατροφή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για μία πιο υγιεινή διατροφή;

Ακολουθούν 10 απλές, βιώσιμες και ρεαλιστικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να καταναλώνουμε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

1. Εντάσσουμε στη διατροφή μας υγιεινά σνακ
Σίγουρα το να πάρουμε ένα συσκευασμένο σνακ κατά την έξοδό μας από την πόρτα του σπιτιού μας, είναι δελεαστικό. Ωστόσο, ο εφοδιασμός της κουζίνας μας με πολλά θρεπτικά σνακ μπορεί να διευκολύνει πολύ τις υγιεινές επιλογές μας. Μερικά από τα αγαπημένα μας υγιεινά σνακ περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα, μικτούς ξηρούς καρπούς, λαχανικά με χούμους.

2. Επιλέγουμε προϊόντα ολικής αλέσεως
Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να μειώσουμε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων είναι να αρχίσουμε να τα ανταλλάσσουμε με πιο υγιεινά ολόκληρα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, μπορούμε να ανταλλάξουμε εκλεπτυσμένους κόκκους όπως λευκά ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί και τορτίγιες με εναλλακτικές λύσεις ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί και τορτίγιες.

3. Γινόμαστε δημιουργικοί στην κουζίνα μας
Αυτή τη σεζόν, ήρθε η ώρα να δώσουμε στα αγαπημένα μας επεξεργασμένα τρόφιμα μια υγιή πινελιά δημιουργώντας τα στην κουζίνα σας. Αυτό μας δίνει τον πλήρη έλεγχο του τι βάζουμε στο πιάτο μας, ενώ μας επιτρέπει να πειραματιστούμε με ενδιαφέροντα νέα συστατικά. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε τσιπς λαχανικών ρίχνοντας πατάτες, κολοκυθάκια ή φέτες καρότου με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και μετά να τα ψήσουμε μέχρι να γίνουν τραγανά.

4. Πίνουμε περισσότερο νερό
Ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα, το γλυκό τσάι, ο χυμός φρούτων και τα αθλητικά ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, αλλά χαμηλή σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Κανένα αφέψημα δεν μπορεί να συγκριθεί με το νερό, εάν θέλουμε να πετύχουμε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

5. Ετοιμάζουμε μεγάλες ποσότητες γευμάτων
Η προετοιμασία γευμάτων σε μεγάλες παρτίδες μία ή δύο φορές την εβδομάδα διασφαλίζει ότι έχουμε πολλά θρεπτικά γεύματα έτοιμα στο ψυγείο μας ακόμη και όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι για να μαγειρέψουμε.

6. Τρώμε περισσότερα λαχανικά
Όταν ετοιμάζουμε γεύματα στο σπίτι, καλό είναι να συμπεριλάβουμε τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών για να αυξήσουμε την πρόσληψη υγιεινών, μη επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο το να προσθέσουμε σπανάκι στην ομελέτα μας, να σοτάρουμε μπρόκολο για ένα απλό συνοδευτικό ή να ρίξουμε καρότα ή κουνουπίδι σε σούπες ή κατσαρόλες.

7. Αλλάζουμε τη ρουτίνα των αγορών μας
Είναι πολύ πιο εύκολο να περιορίσουμε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων όταν δεν υπάρχουν καθόλου στο καλάθι των αγορών μας. Την επόμενη φορά που θα πάμε στο σούπερ μάρκετ, ας γεμίσουμε το καλάθι μας με υγιεινά, ελάχιστα επεξεργασμένα συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

8. Κάνουμε μερικές απλές αντικαταστάσεις τροφών
Υπάρχουν αμέτρητες υγιεινές επιλογές για πολλά τρόφιμα που νιώθουμε ότι μας είναι απαραίτητα. Παραδείγματος χάριν, εάν έχουμε ανάγκη από κάτι γλυκό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την προσθήκη ζάχαρης με μία κουταλιά μέλι.

9. Τρώμε λιγότερο επεξεργασμένο κρέας
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το λουκάνικο κ.α. σχετίζονται με πολλά μειονεκτήματα για τον οργανισμό μας και ταξινομούνται ακόμη και ως καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

10. Κάνουμε σταδιακά τις διατροφικές μας αλλαγές
Δεν χρειάζεται να εξαλείψουμε εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή μας ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, η αργή πραγματοποίηση αλλαγών είναι συχνά πιο αποτελεσματική και βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στη διαμόρφωση μακροχρόνιων συνηθειών.

Στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κάθε τρόφιμο που έχει μαγειρευτεί, κονσερβοποιηθεί, καταψυχθεί ή συσκευαστεί. Παρόλο που μπορούμε να τρώμε πολυάριθμα επεξεργασμένα τρόφιμα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να περιορίσουμε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη, πρόσθετα και συντηρητικά.

Ας δοκιμάσουμε μερικές από τις συμβουλές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο για να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει και ας μην ξεχνάμε πως είναι σημαντικό η οποιαδήποτε αλλαγή να έρθει αργά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.


Πηγή