Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

13 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να σπάσετε τα «δεσμά» της μοναξιάς και να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι

Το συναίσθημα της μοναξιάς είναι κοινό, αλλά υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείτε. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να ακούσετε μουσική, να καλέσετε έναν φίλο στο σπίτι, να κάνετε μια βόλτα ή να ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που σας δίνει χαρά.

Η παρατεταμένη μοναξιά μπορεί να σας ρίξει ψυχολογικά και να σας γεμίσει αρνητικά συναισθήματα, κάνοντας την καθημερινότητά σας να φαίνεται αδιάφορη.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των πόνων των προβλημάτων ύπνου και της εξασθενημένης ανοσολογικής απόκρισης.

Σημειώστε ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο πράγμα με την κοινωνική απομόνωση. Μπορείτε να είστε μόνοι χωρίς να αισθάνεστε μοναξιά. Μπορείτε, επίσης, να αισθάνεστε μοναξιά ακόμα και όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Το συναίσθημα της μοναξιάς είναι πιο έντονο όταν αισθάνεστε στενοχωρημένοι, όταν είστε μόνοι, ενώ η κοινωνική απομόνωση είναι η έλλειψη τακτικής επαφής με άλλους ανθρώπους.

Όταν σας κατακλύζουν τα αρνητικά συναισθήματα οι 13 συμβουλές που θα διαβάσετε μπορούν να συμβάλουν ώστε να νιώσετε καλύτερα.

1. Δείτε το αλλιώς

Νιώθουμε μοναξιά όταν οι ανάγκες μας για ανθρώπινη επαφή παραμένουν ανικανοποίητες. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος μπορεί να νιώθει μια χαρά αν βλέπει τους φίλους του μια φορά την εβδομάδα και άλλος να χρειάζεται συχνότερη επαφή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται στενή επικοινωνία προκειμένου να νιώσουν μέσα τους καλά. Ωστόσο, η μοναξιά δημιουργεί το υπόβαθρο για να ανασυγκροτηθούμε.

Την επόμενη φορά που το συναίσθημα της μοναξιάς κάνει την εμφάνισή του και σας πνίγει μην αφήσετε το συναίσθημα να σας πάρει από κάτω. Για παράδειγμα βάλτε μουσική, ξεφυλλίστε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, διαβάστε ένα βιβλίο ή δείτε μια ταινία.

2. Οι λόγοι για να νιώσετε ευγνωμοσύνη

Μπορεί να είναι δύσκολο για σας να αντιληφθείτε, όταν έχετε τις μαύρες σας, τους λόγους που θα έπρεπε να νιώθετε ευγνωμοσύνη από τα δώρα του σύμπαντος. Αν αφιερώσετε λίγα λεπτά για να γράψετε σε ένα χαρτί τους λόγους για τους οποίους είστε ευγνώμονες θα νιώσετε καλύτερα. Το χαρτί αυτό μπορείτε να το βάλετε με ένα μαγνήτη στην πρόσοψη του ψυγείου σας και κάθε φορά που θα νιώθετε άσχημα να το διαβάζετε. Σίγουρα θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

3. Γεμίστε το σπίτι σας με ήχο

Η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, ενώ ένα podcast και το ραδιόφωνο θα σας κρατήσουν παρέα. Μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία μπορεί, επίσης, να σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά. Ακόμη και το άνοιγμα ενός παραθύρου για να ακούσετε το κελάηδημα των πουλιών ή την φασαρία από το δρόμο είναι ενέργειες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο.

monaxia

4. Επικοινωνήστε με ένα φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Ακόμα κι αν δεν βλέπετε συχνά τους φίλους ή την οικογένειά σας, μπορείτε να διατηρήσετε στενή επαφή μαζί τους. Μπορείτε να τους τηλεφωνήσετε, να τους στείλετε ένα μήνυμα ή να κάνετε μια βιντεοκλήση.

5. Μοιραστείτε συναισθήματα και προσωπικές εμπειρίες

Κάντε ερωτήσεις και ακούστε πραγματικά τι έχουν να σας πουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μιλήστε για πράγματα που έχουν σημασία για σας όπως η δουλειά σας, τα συναισθήματά σας, η τρέχουσα επικαιρότητα κ.λπ.

6. Βγείτε έξω

Η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και να σας βοηθήσει να μετριάσετε το πλάκωμα που νιώθετε εξαιτίας της μοναξιάς. Η έξοδος από το σπίτι και οι εναλλαγές εικόνων θα σας κάνουν να μην νιώθετε τόσο έντονα αυτό το κενό μέσα σας. Ο χρόνος στη φύση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων.

7. Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας

Τα συναισθήματα που έχετε πνίξει μέσα σας όταν δεν τα εξωτερικεύετε σας πνίγουν και σας κάνουν να μαραζώνετε.

Αν πείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ότι αισθάνεστε μοναξιά, θα το συζητήσετε και σίγουρα θα σας στηρίξει. Μην νιώθετε άσχημα να ζητήσετε βοήθεια, άλλωστε οι φίλοι είναι για τα δύσκολα.

8. Αναζητήστε τη δημιουργική σας πλευρά

Η ενασχόληση με την τέχνη, τη μουσική και τη γραφή μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Εάν αυτές οι δραστηριότητες σας δημιουργούν ικανοποίηση τα συναισθήματα της θλίψης θα κάνουν «φτερά».

skylos

9. Πάρτε ένα κατοικίδιο

Τα ζώα συντροφιάς είναι γνωστό ότι γεμίζουν το κενό που νιώθουμε μέσα μας. Τα καμώματά τους, οι αγκαλιές και το παιχνίδι μαζί τους δρουν ευεργετικά ανεβάζοντας την ψυχολογία μας.

10. Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά φαίνονται ως ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μερικές φορές μπορούν να εντείνουν το συναίσθημα της μοναξιάς.

Η ξέγνοιαστη ανάρτηση ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να σάς δώσει την εντύπωση ότι δεν του λείπετε όσο λείπει σε σας. Να θυμάστε εκείνη την στιγμή που νιώθετε ένα τσίμπημα ζήλειας και απογοήτευσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δείχνουν ποτέ το 100% της πραγματικότητας, οπότε δεν μπορείτε να ξέρετε τι αισθάνονται τα αγαπημένα σας πρόσωπα χωρίς να μπείτε στον κόπο να τα ρωτήσετε.

11. Παρακολουθήστε ένα σεμινάριο

Γραφτείτε σε μια σχολή για να μάθετε μια ξένη γλώσσα. Παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, μαγειρικής ή ό,τι άλλο σας κάνει κέφι. Θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους και η καθημερινότητά σας θα αποκτήσει ένα νόημα.

trx-gymnastiki-n22.jpg

12. Γραφτείτε στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας

Θα γυμναστείτε, άρα θα εκτονωθείτε, και παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα άτομα που μένουν στην περιοχή σας. Και τι καλύτερο από το να δικτυωθείτε στη γειτονιά σας!

13. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η ζωή είναι ρόδα που γυρνάει

Όσο συντριπτική κι αν είναι η μοναξιά δεν θα διαρκέσει για πάντα. Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος μπορεί μερικές φορές να προσφέρει κάποια ανακούφιση αλλά και να σας κάνει να αντιδράσετε όποια ηλικία και αν έχετε. Είναι στο χέρι σας να αλλάξετε ρότα. Αν για παράδειγμα θέλετε έναν σύντροφο γραφτείτε σε ένα αξιόπιστο site γνωριμιών. Ζητήστε από φίλους να σας γνωρίσουν τους ελεύθερους ανθρώπους που γνωρίζουν. Προγραμματίστε ένα οργανωμένο ταξίδι. Να θυμάστε πως δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο για να ενεργοποιηθείτε.


Πηγή