Χρειάζεστε βοήθεια για να ανοιχτείτε στο γιατρό σας; Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις που οι γιατροί και οι παθολόγοι λένε ότι πρέπει να κάνετε στο επόμενο τσεκ απ σας.
Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι – και ειδικά οι άνδρες – αποφεύγουν πάση θυσία να επισκεφτούν το γιατρό – ιδίως δε αυτό το… ανησυχητικό ετήσιο τσεκ απ. Και όμως, η τακτική επίσκεψη στον παθολόγο σας είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας σας (ειδικά αν είστε άνω των 40 ετών) και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν σοβαρών προβλημάτων. Αλλά, όπως συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο που έχετε με τον γιατρό σας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις και να θέτετε υπόψη του γιατρού σας τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα. Άλλωστε, οι γιατροί δεν είναι σε θέση να μαντέψουν τι ακριβώς μας ενοχλεί και μπορούν να μας βοηθήσουνε μόνο αν γνωρίζουν τι συμβαίνει.
5 κρίσιμα ερωτήματα από εσάς στον γιατρό σας
- «Τι να κάνω για να προλάβω μελλοντικά προβλήματα υγείας;»
Αυτή είναι μια πολύ καλή ανοιχτή ερώτηση που θα κάνει τον γιατρό σας να μιλήσει για υγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, καθώς και για εξετάσεις ή διαγνωστικές εξετάσεις σε άνδρες της ηλικίας σας. Θυμηθείτε, ο σκοπός της ετήσιας εξέτασης δεν είναι μόνο να συζητήσετε τι συμβαίνει, διότι σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά αν είστε ακόμη σχετικά νέος, μπορεί να μην έχετε μεγάλες και επείγουσες ανησυχίες. Κάθε καλός γιατρός πρέπει επίσης να μιλάει για την πρόληψη και για το τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς στο μέλλον. Αφού λοιπόν μιλήσετε γενικά για την υγεία σας, ήρθε η ώρα να γίνετε πιο συγκεκριμένοι… (δείτε παρακάτω)
2.«Τι μπορώ να κάνω για την υγεία της καρδιάς μου;»
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική (ένα άτομο πεθαίνει κάθε 33 δευτερόλεπτα), με τους άνδρες να διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες. Ανάμεσα στα συγκεκριμένα θέματα που μπορεί να εξετάσει ο γιατρός σας είναι η χοληστερόλη σας, ο έλεγχος για διαβήτη ή η υπέρταση. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας γράψει μια γενική εξέταση αίματος για να αξιολογήσει αυτούς και πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, καθώς και να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση. Όταν συζητάτε για την υγεία της καρδιάς σας, ο ιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σας. Όταν συμβεί αυτό, να είστε ειλικρινείς σχετικά με το πόσο ασκείστε, πόσο συχνά ενδίδετε σε ένα δυνατό ποτό (ή τέσσερα) και αν καπνίζετε ή όχι, έστω και περιστασιακά. Αυτοί οι τρεις τομείς ειδικότερα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία.
3. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το οικογενειακό μου ιστορικό;»
Οι γονείς και οι παππούδες σας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας. Πριν από το ραντεβού σας, ρωτήστε τους γονείς σας τι γνωρίζουν για ασθένειες που υπάρχουν στην οικογένειά σας ή από τι πέθαναν οι μεγαλύτεροι συγγενείς σας. Για παράδειγμα, αν ο παππούς σας πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 49 του χρόνια, αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για να πάθετε και εσείς στεφανιαία νόσο. Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση των ασθενειών στις οποίες μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση -είτε πρόκειται για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, καρδιοπάθειας ή διαβήτη τύπου 2- όχι για να αγχώνεστε, αλλά για να μπορείτε να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις. Μοιραστείτε με το γιατρό σας τυχόν προβλήματα υγείας που υπάρχουν στην οικογένειά σας και οι δυο σας μπορείτε να καταστρώσετε ένα σχέδιο για να μειώσετε τον δυνητικό μελλοντικό κίνδυνο.
![Αφού μιλήσετε γενικά για την υγεία σας, ήρθε η ώρα να γίνετε πιο συγκεκριμένοι / PEXELS](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2024-12/pexels-cottonbro-7579831.jpg?itok=wS29l6IR)
4. «Να σας πω για μια αλλαγή που παρατήρησα στο σεξ;»
Όσο άβολο κι αν είναι, πρέπει να θέσετε αμέσως υπόψη του γιατρού σας τυχόν θέματα σεξουαλικής υγείας. Η μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας σχετίζεται με άλλα προβλήματα όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι παρενέργειες τυχόν φαρμάκων, οπότε να είστε ανοιχτοί και να μιλήσετε στο γιατρό σας αν νιώθετε ότι είναι πιο δύσκολο να έχετε στύση ή να τη διατηρήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά μπορεί επίσης να εξετάσει αν πρόκειται για σημάδι άλλου προβλήματος. Αν η ιδέα να μιλήσετε ανοιχτά με τον γιατρό σας για σεξουαλικά θέματα σας γεμίζει τρόμο, ίσως να θέλετε να βρείτε ένα νέο γιατρό. Να θυμάστε ότι ο γιατρός σας υποτίθεται ότι είναι εκεί για να σας βοηθήσει και όχι για να σας κρίνει.
5. «Χρειάζομαι όντως αυτό το φάρμακο ή υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να δοκιμάσω;»
Σίγουρα, μια συνταγή μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πάντα να ρωτάτε αν υπάρχει μια μη-φαρμακευτική προσέγγιση που μπορείτε να ακολουθήσετε πρώτα. Μη φοβάστε να ρωτήσετε για εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μια στατίνη μπορεί να βοηθήσει στην υψηλή χοληστερόλη, αλλά το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Δεν είμαστε εναντίον των φαρμάκων, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν πάρετε ένα χάπι που μειώνει τα λιπίδια. Και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα καταλήξουν να βελτιώνουν ταυτόχρονα τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Πριν πέσετε κατευθείαν στα φάρμακα, αξιολογήστε με ειλικρίνεια τα επίπεδα δραστηριότητας, την πρόσληψη τροφής και τη χρήση αλκοόλ και καπνού και συζητήστε όλες τις στρατηγικές θεραπείας και πρόληψης με τον γιατρό σας.
Πηγή