Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025
5 τρόποι να μάθεις να λες «όχι» στους άλλους

5 τρόποι να μάθεις να λες «όχι» στους άλλους

Έχεις πιάσει ουκ ολίγες φορές τον εαυτό σου να κάνει τα χατίρια όλων μόνο και μόνο για να μην τους στενοχωρήσεις. Αν αυτό είναι κάτι που σε εκφράζει και το κάνεις με ένα χαμόγελο στα χείλη, τότε πάμε πάσο και σε συγχαίρουμε. Δεν υπάρχει σπουδαιότερο πράγμα από το να βοηθάμε… αλλήλους. Όταν όμως αναγκάζεσαι να βάλεις στην άκρη τα δικά σου θέλω και να καταπιέσεις τον ίδιο σου τον εαυτό για χατίρι άλλου, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Πρώτα από όλα πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε εμείς καλά με τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους άλλους. Αυτή είναι η αλήθεια, για αυτό πρέπει να μάθεις την ευγενική… άρνηση. Έννοια που μέχρι τώρα σου ήταν μάλλον άγνωστη, αλλά από σήμερα πολύ γνωστή. Δες μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αρνηθείς και να κρατήσεις τη ψυχολογία σου στα… ύψη. Μη φοβάσαι κανείς δε θα παρεξηγηθεί!

-Να είσαι σαφής στις απαντήσεις σου. Αν αφήσεις περιθώρια τύπου «δεν ξέρω, ίσως αν… θα μπορούσα να…», ο άλλος πιθανότατα θα προσπαθήσει να βρει μια λύση ώστε να ικανοποιήσει το αίτημά του. Και όχι, δεν πρέπει να του αφήσεις τέτοια περιθώρια.

-Μέχρι να αποφασίσεις τι θα απαντήσεις, σκέψου πώς θα νιώσεις. Εικονοποίησε το… «μετά». Θα νιώσεις καλά ή θα φορτωθείς με πράγματα που δεν μπορείς να αντέξεις; Μήπως τελικά τα βάλεις με τον εαυτό σου που δεν έδωσες προτεραιότητα σε εκείνο το οποίο εσύ ήθελες πραγματικά..;

Βρες μια εναλλακτική. «Δεν μπορώ να το αναλάβω αυτό, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να σε βοηθήσει ο τάδε» ή «τώρα δεν έχω χρόνο, αλλά θα μπορώ την άλλη εβδομάδα». Είναι ένας πολύ ευγενικός τρόπος να δηλώσεις την αδυναμία σου και ελπίζουμε να το… πιάσει.

-Βρες μια φράση-κλειδί για να απαντάς όταν σου ζητούν κάτι, η οποία θα σου δίνει έξτρα χρόνο ώστε να σκεφτείς αν πραγματικά θέλεις και μπορείς να το κάνεις. Για παράδειγμα, «επειδή πρέπει να τελειώσω κάτι άμεσα, να σου απαντήσω σε λίγο;». Εκείνη τη στιγμή θα παρασυρθείς και θα πεις αμέσως ναι, οπότε πάρε το χρόνο σου και απάντησε όπως πρέπει.

-Το όχι δεν είναι πάντα κακό. Σκέψου μήπως βοηθήσει περισσότερο τον άλλον παρά τον στεναχωρήσει. Θέλεις να βοηθήσεις το σύντροφό σου να ετοιμαστεί για τη συνέντευξη για δουλειά, αλλά, αναρωτήσου, μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβει ο ίδιος επιτέλους τις ευθύνες του; Γράφοντας σε ένα χαρτί τα οφέλη που θα έχει ο άλλος αν εσύ δεν τρέξεις να τον βοηθήσεις, θα δεις ότι σίγουρα υπάρχουν οφέλη και για τις δύο. Αν πάλι, δυσανασχετεί εξήγησέ του με ωραίο τρόπο, πως δεν είναι πια μικρό παιδί ούτε εσύ η μαμά του.

Πηγή: queen.gr