Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

6 αθώα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Ποις είναι οι αλλαγές στον οργανισμό και τα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν σημάδια σοβαρών παθήσεων.

Εντάξει, όλοι πια ξέρουν πως ο πόνος στο στήθος ή η ξαφνική απώλεια όρασης είναι συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στο γιατρό.

Τι γίνεται όμως με άλλα φαινομενικά «αθώα» σημάδια για τα οποία κάποιοι μπορεί ακόμη και να ντρέπονται να απευθυνθούν σε ειδικό;

Οι επιστήμονες εξηγούν πως πράγματι κάποιες αλλαγές στον οργανισμό μπορεί απλά να υποδηλώνουν ότι ο χρόνος περνάει. Αν όμως κάτι «επιμένει» και μας προβληματίζει, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητούμε ιατρική συμβουλή.

6 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε: ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Ξαφνική απώλεια βάρους

Αν κάποιος χάνει βάρος χωρίς να το επιδιώκει με δίαιτα και άσκηση, καλό είναι να το παρακολουθήσει. Κι αν η απώλεια φτάσει τα 4–6 κιλά, καλό είναι να συμβουλευθεί κάποιον ειδικό. Ο καρκίνος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, λοιμώξεις όπως το aids και η ηπατίτιδα C, είναι νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια κιλών.

Ελιές που αλλάζουν μορφή

Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει κανείς να αδιαφορεί για μια ελιά που αλλάζει σχήμα ή χρώμα. Είναι ο μόνος τρόπος για να προλάβει τον καρκίνο του δέρματος. Ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (με ανοιχτόχρωμο δέρμα και πολλές ελιές) καλό είναι να ελέγχονται από δερματολόγο μια φορά το χρόνο.

Αδικαιολόγητη υπνηλία

Αν κάποιος κοιμάται πάνω από 9 ώρες τη μέρα και πάλι δυσκολεύεται να ξυπνήσει, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη, χρόνια φλεγμονή ή ακόμη και πολλαπλή σκλήρυνση. Ο γιατρός θα δώσει την απάντηση, συνεκτιμώντας τον τρόπο ζωής και άλλα πιθανά συμπτώματα.

Επίμονος βήχας

Ο βήχας που διαρκεί πάνω από 2 μήνες, πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί με κλινική και απεικονιστική εξέταση. Μπορεί να είναι σημάδι άσθματος ή άλλης αναπνευστικής πάθησης.

Πόνος στο κάτω δεξί μέρος της κοιλίας

Οι πόνοι στην κοιλιά είναι συχνοί και τις περισσότερες φορές αθώοι. Αν όμως ο πόνος επικεντρώνεται κάτω δεξιά και επιμένει για πάνω από δύο μέρες, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί από χειρουργό, διότι μπορεί να σημαίνει σκωληκοειδίτιδα. Κι αν η σκωληκοειδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις απειλητικές ακόμη και για τη ζωή.

Χρόνιος πόνος

Επειδή είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τον όρο, οι γιατροί εξηγούν πως ο καθημερινός πόνος που διαρκεί πάνω από 12 εβδομάδες, χαρακτηρίζεται χρόνιος. Και πρέπει να ελέγχεται, ειδικά αν επηρεάζει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής. Ακόμη και αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, ο χρόνιος πόνος αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά, με φαρμακευτικές και άλλες μεθόδους, ώστε οι ασθενείς να μην υποφέρουν.

Πηγή: WebMD

Διαβάστε επίσης:

Βήχας: Οι 6 τύποι του και τι δείχνει ο καθένας

Και όμως, ο χρόνιος πόνος είναι νόσος

Μήπως ο καφές σάς προκαλεί νύστα; Δείτε 3 λόγους που το εξηγούν


Πηγή