Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για τα superfoods. Αυτά μπορεί να είναι λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, φυτά, φύκια, των οποίων οι παροχές στον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά, είναι ανώτερες από των περισσότερων τροφίμων που λαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό και μπορούν να συμβάλλουν στη υγεία και την ευεξία του ατόμου.
Οι ρυθμοί της ζωής και οι αυξημένες ανάγκες την καθημερινότητας, μας αποδυναμώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε συχνά κουρασμένοι. H φύση όμως είναι σύμμαχος μας καθώς μπορούμε να προσλάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φυσικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ακόμα και αν καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα.
Το τελευταίο καιρό έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μύρτιλο, από τις βιομηχανίες τροφίμων και τους καταναλωτές καθώς το μύρτιλο περιέχει αρκετά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το μύρτιλο και έχουν βρεθεί οι παρακάτω πιθανές προστατευτικές του ιδιότητες:
1. Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β – Καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές.
2. Ύστερα από μελέτες που έγιναν έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες και τα φλαβονοειδή που περιέχει θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες έδειξαν πως ο χυμός τους θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι συνεχίζονται.
3. Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου με τη μείωση της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος.
4. Έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλου, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης διαβήτη ή μη ανοχή της γλυκόζης.
5. Φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ο χυμός του ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη μείωση της προόδου της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Επίσης, μελέτες που έχουνε γίνει σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη.
6. Έχει βρεθεί πως πιθανόν το μύρτιλο να έχει επίδραση έναντι των λοιμόξεων τουουροποιητικού.
7. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη νυχτερινή όραση.
Όπως μπορούμε να δούμε η προάσπιση του οργανισμού μας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω φυσικών προϊόντων. Το μύρτιλο είναι μόνο ένα από τα δεκάδες είδη προϊόντων που υπάρχουν τα οποία φαίνεται να έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.Με τους σωστούς συνδυασμούς των προϊόντων μπορούμε εύκολα να προσλάβουμε όλα τα συστατικά εκείνα τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να έχει ευεξία, ζωντάνια και μία ασπίδα απέναντι σε κάποιες ασθένειες, ακόμα και σε πρόωρη φυσική φθορά.
Πηγή: onmed.gr