Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025

8 «φυσικοί» τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με διατροφολόγο

Νιώθετε ότι κάθε χειμώνα τον περνάτε παλεύοντας με ένα κρυολόγημα; Αν ναι, αυτό συμβαίνει λόγω του ευάλωτου ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Γιατί είμαι πάντα άρρωστος το χειμώνα;

Οι ιοί που ευθύνονται για αυτές τις ασθένειες (όπως ο ιός της γρίπης) ευδοκιμούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ο κρύος και ξηρός αέρας παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για να παραμείνουν οι ιοί αυτοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συν τοις άλλοις, περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους προσπαθώντας να διατηρηθούμε ζεστοί, αυξάνοντας την εγγύτητά μας μεταξύ μας και επομένως την πιθανότητα να μεταδώσουμε κάτι μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

Επιπλέον, η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδηγεί συχνά σε μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οπότε μια ανεπάρκεια καθιστά το σώμα μας λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει δυσάρεστες λοιμώξεις.

Υποστηρίξτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φροντίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και αυτό ξεκινά από τη διατροφή μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να καταπολεμήσει την ασθένεια κάνοντας απλές προσθήκες στη διατροφή μας, να κοιμόμαστε καλά και να διατηρούμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν πιο γυμνασμένο και υγιή μέσω της τακτικής άσκησης.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις τροφές που πρέπει να σκεφτείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυτό τον χειμώνα, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Shona Wilkinson.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης -ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει το κρυολόγημα και τη γρίπη. Το βήτα καροτένιο μετατρέπεται αργότερα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, των δοντιών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όσο περισσότερο μαγειρεύεται η γλυκοπατάτα, τόσο πιο βιολογικά ενεργή γίνεται η β-καροτίνη, οπότε προσπαθήστε να τις μαγειρεύετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποκομίσετε πλήρως τα ανοσοποιητικά οφέλη του λαχανικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξινό λάχανο (Sauerkraut)

Το ξινολάχανο, το οποίο είναι ουσιαστικά λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, είναι μια νόστιμη προσθήκη σε κάθε γεύμα. Τα προβιοτικά, ή τα υγιή βακτήρια, που αναπτύσσονται ενώ το λάχανο ζυμώνεται, είναι εξαιρετικά για το έντερο.

Ένα υγιές έντερο είναι ένα από τα βασικά συστατικά ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως το ξινολάχανο, το kimchi, το γιαούρτι και το κεφίρ, είναι όλα φανταστικά τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τζιντζερόλη, η οποία βοηθά το σώμα να σκοτώσει τα επιβλαβή μικρόβια. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα, βοηθώντας στην εξόντωση των λοιμώξεων και άλλων πιθανών προβλημάτων. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι τζίντζερ ή ίσως να φτιάξετε εποχικά μπισκότα για να μείνει όλη η οικογένεια ευχαριστημένη.

Ώριμο μαύρο σκόρδο

Το μαύρο σκόρδο περιέχει μια ένωση γνωστή ως αλλικίνη. Καθώς το σκόρδο ωριμάζει, η αλλικίνη μετατρέπεται σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως αλκαλοειδή και φλαβονοειδή, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων σας από οξειδωτικές βλάβες, προλαμβάνοντας διάφορες ασθένειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενσωματώνοντας το μαύρο σκόρδο στα βασικά πιάτα ζυμαρικών, μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βελτιώνοντας τις πιθανότητές σας να καταπολεμήσετε τις ασθένειες.

Σαμπούκος (Elderberry)

Τα elderberries είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χρησιμοποιούνται σε πολλά φάρμακα κατά του βήχα και της γρίπης. Γιατί να μη δοκιμάσετε μια πίτα με elderberry για το απόλυτο επιδόρπιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό; Προσέξτε ωστόσο να μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη, καθώς αυτό θα μπορούσε να «εξουδετερώσει» τα όποια οφέλη.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, ενός κίτρινου μπαχαρικού που παραδοσιακά προστίθεται στα ασιατικά πιάτα, το οποίο μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα σας ή να το πάρετε με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα περιέχει 200 mg ή περισσότερο κουρκουμίνη και ελέγξτε διπλά αν το συμπλήρωμα κουρκουμά περιέχει τζίντζερ και μαύρο πιπέρι, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του κουρκουμά και της κουρκουμίνης από τον οργανισμό σας κατά πάνω από 2.000%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κουρκουμίνη είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, γνωστό για τη δυνατότητά του να ανακουφίζει τους πόνους και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Η μείωση αυτού του πρηξίματος και της φλεγμονής στο εσωτερικό του σώματος επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εστιάσει όλη του την προσοχή στα μικρόβια που διαφορετικά μπορεί να σας αρρωστήσουν, τα οποία αυτή την εποχή του χρόνου είναι πολλά.

Καρύδα

Η καρύδα περιέχει ουσίες όπως το λαυρικό οξύ και το καπρoϊκό οξύ, οι οποίες μετατρέπονται σε μονολαυρίνη στο σώμα. Η μονολαυρίνη είναι μια ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων ιών και βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, ακόμη και του έρπητα ζωστήρα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συμβάλλει στη ρύθμιση της ανοσολογικής μας αντίδρασης, βοηθώντας το σώμα μας να προετοιμαστεί για να καταπολεμήσει τυχόν βακτήρια ή ιούς που θέλουν να εισέλθουν στον οργανισμό μας.

Δεδομένου ότι λαμβάνουμε την πλειονότητα της βιταμίνης D από το ηλιακό φως, δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρούμε τον εαυτό μας εφοδιασμένο με αυτή τη ζωτικής σημασίας βιταμίνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γι’ αυτό ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για να δείτε αν έχετε έλλειψη και χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή