Η ομάδα των στοματοφαρυγγικών καρκίνων, η οποία περιλαμβάνει τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, τον καρκίνο του φάρυγγα, τον καρκίνο του λάρυγγα, τον καρκίνο της ρινός και των παραρρινίων κόλπων, τον καρκίνο των αμυγδαλών και τον καρκίνο των σιελογόνων αδένων, έχει συνδεθεί στενά με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Τώρα, οι ειδικοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους συγκεκριμένα στους καρκινικούς όγκους που αναπτύσσονται στις αμυγδαλές και στο πώς αυτοί μπορεί να συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή).
Οι αμυγδαλές αποτελούνται από λεμφικό ιστό, ο οποίος παράγει πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τις ίδιες πρωτεΐνες παράγουν βέβαια και άλλοι ιστοί του σώματος, οπότε η αφαίρεση των αμυγδαλών δεν επηρεάζει σημαντικά τη γενικότερη κατάσταση της υγείας ή την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει παθογόνους μικροοργανισμούς.
Η αφαίρεση των αμυγδαλών γίνεται κυρίως για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι τα συχνά επεισόδια αμυγδαλίτιδας, όταν δηλαδή εκδηλώνεται φλεγμονή στις αμυγδαλές λόγω λοίμωξης. Εάν η αμυγδαλίτιδα συνεπάγεται πολυήμερη απουσία από το σχολείο/τη δουλειά ή απαιτεί αλλεπάλληλους κύκλους αντιβίωσης, ο γιατρός συνήθως προτείνει την αμυγδαλεκτομή. Ο δεύτερος λόγος είναι η υπερβολική διόγκωση των αμυγδαλών, είτε λόγω λοίμωξης είτε χωρίς προφανή αιτία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται δυσκολίες στην αναπνοή.
Ενδεικτικά, βάσει στοιχείων από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) κατά τη δεκαετία του ’50 διεξάγονταν σχεδόν 250.000 επεμβάσεις αμυγδαλεκτομής το χρόνο, ενώ σήμερα οι επεμβάσεις είναι περίπου 40.000 σε ετήσια βάση.
Ανησυχίες προκαλεί στους Βρετανούς γιατρούς το γεγονός ότι αυτή η μείωση στον αριθμό των επεμβάσεων συμπίπτει με αύξηση στα κρούσματα καρκίνου των αμυγδαλών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Mail Online, τα περιστατικά αυτής της μορφής καρκίνου έχουν διπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Τον περασμένο Μάιο, μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς υπέδειξε ότι η αμυγδαλεκτομή συνδέεται με μειωμένο έως και κατά 85% κίνδυνο στοματοφαρυγγικού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στις αμυγδαλές, χωρίς βέβαια οι ερευνητές να καταλήγουν σε αιτιακή σχέση ανάμεσα στους δύο παράγοντες.
Τα στοιχεία είναι ακόμη πρώιμα κι έτσι δεν μπορούν να προκύψουν πάγια συμπεράσματα για τη σχέση αμυγδαλεκτομής και καρκίνου των αμυγδαλών. Αυτό που επισημαίνουν αρκετοί γιατροί είναι ότι η αμυγδαλεκτομή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο πρόληψης ενάντια στον καρκίνο των αμυγδαλών, ο οποίος είναι άλλωστε αρκετά σπάνιος, αλλά χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε ασθενή ώστε να αποφασιστεί εάν θα αφαιρεθούν οι αμυγδαλές ή όχι.
Πηγή: onmed.gr