Εάν εμφανίζετε πολύ συχνά ερεθισμό και φαγούρα στο δέρμα, μην βιαστείτε να πείτε ότι γνωρίζετε τον ένοχο… Ίσως έχετε δίκιο ότι πρόκειται για κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση, ωστόσο σίγουρα δεν περνάει από το μυαλό σας τι την προκαλεί.
Σύμφωνα με το Nature.com, περίπου 5 με 10 % των ανδρών που ζουν σε βιομηχανικές χώρες και περίπου 10 με 20 % των γυναικών, υποφέρουν από τη συγκεκριμένη αλλεργία, χωρίς να το γνωρίζουν, απλά εκδηλώνοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Πρόκειται για την αλλεργία στο νικέλιο, την οποία μπορεί να εκδηλώσετε ανά πάσα στιγμή στη ζωή σας. Αυτή μπορεί να διαρκέσει για μερικά χρόνια ή για το υπόλοιπο της ζωής σας, ανάλογα με την ανοσολογική σας “απόκριση”.
Πού κρύβεται το νικέλιο;
Σύμφωνα με το Nickel Institute, το νικέλιο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που έρχονται σε επαφή κάθε μέρα με το δέρμα μας. Ένα από τα πιο διαδεδομένα αντικείμενα στα οποία εντοπίζεται το νικέλιο και ενοχοποιείται για αυτό το είδος της αλλεργίας είναι τα ξυραφάκια, αλλά και στα μεταλλικά μέρη των ηλεκτρικών ξυριστικών μηχανών.
Παράλληλα, επειδή είναι ανθεκτικό στην υψηλή θερμοκρασία και τη διάβρωση, χρησιμοποιείται για την επικάλυψη μεταλλικών κοσμημάτων, σε κατσαρόλες και τηγάνια, βρύσες, ρολόγια, μπαταρίες και πολλά άλλα μεταλλικά αντικείμενα που χρειάζονται προστασία από τη θερμότητα και το νερό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο νικέλιο
Όταν αυτό έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας είναι πιθανό να εκδηλώσετε φαγούρα, ερυθρότητα ή ακόμη και φουσκάλες. Ακόμη, το δέρμα σας μπορεί να αναπτύξει χρόνια δερματίτιδα εξ επαφής, εξαιτίας της παρατεταμένης επαφής του με το στοιχείο.
Πώς θα διαπιστώσετε εάν ένα αντικείμενο περιέχει νικέλιο, εάν είστε αλλεργικοί
Πάρτε ένα τεστ νικελίου από δερματολόγο ή από το φαρμακείο. Το τεστ αυτό περιέχει αμμωνιακό διάλυμα με διμεθυλογλυοξίμη. Έχει δύο μπουκάλια υγρού που πρέπει να αναμείξετε. Κατόπιν, τοποθετήστε το υγρό στο αντικείμενο που θέλετε να ελέγξετε. Αν γίνει ροζ, τότε περιέχει νικέλιο.
Εάν έχετε την υποψία ότι μπορεί να είστε αλλεργικοί στο νικέλιο, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο που θα σας καθοδηγήσει για την κατάλληλα φαρμακευτική αγωγή.
Πηγή: onmed.gr