Η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη που προσλαμβάνονται μέσω του φαγητού, αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έλλειψη χρόνου συχνά μας υποχρεώνει να τρώμε εκτός σπιτιού, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει στην πρόσληψη κακομαγειρεμένης και πλούσιας σε λίπη και χοληστερόλη τροφής.
Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να επιλέγουμε όταν είμαστε εκτός σπιτιού, ούτως ώστε η πρόσληψη χοληστερίνης να μην ξεπερνά τα συνιστώμενα όρια.
Φαγητό «στο πόδι» ή στο χώρο εργασίας
Προτιμήστε:
-Φρούτα και φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών
-Κουλούρι Θεσσαλονίκης
-Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι μέχρι 2 % λιπαρά)
-Τοστ ή σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί, γαλοπούλα, σολομό, τόνο, λαχανικά με μαγιονέζα light
Να αποφεύγετε:
-Έτοιμες ζύμες όπως τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, κρουασάν, πίτσες, μπουγάτσες κ.λ.π.
-Αλλαντικά όπως μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη
-Διάφορες σάλτσες
Φαγητό σε εστιατόριο
Προτιμήστε κάποιο από τα παρακάτω πιάτα που είναι απαλλαγμένα από κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη:
-Ψάρι ψητό με ρύζι ή πατάτες ψητές ή λαχανικά και σαλάτα εποχής
-Φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλας με ρύζι ή λαχανικά ή πατάτες ψητές και σαλάτα εποχής
-Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας ή πέστο ή σάλτσα λαχανικών με σαλάτα εποχής
-Πίτσα με τυρί, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μανιτάρια, λαχανικά ή μόνο με λαχανικά και μανιτάρια
-Σουβλάκι κοτόπουλου με αλάδωτη πίτα, λαχανικά και τζατζίκι
Τι να αποφεύγετε
-Τα τηγανητά
-Τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, βοδινό). Προτιμήστε το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός
-Τα εντόσθια όπως συκώτι, νεφρά, μυαλά, κυνήγι
-Τα παχιά τυριά όπως η φέτα, η γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, ροκφόρ κ.λ.π.
-Τα πιάτα που περιέχουν λιπαρές σάλτσες
-Τα πλούσια σε λιπαρά επιδόρπια, όπως αυτά που περιέχουν σαντιγύ ή μους σοκολάτας. Αντί αυτών προτιμήστε μια φρουτοσαλάτα.
Πηγή: onmed.gr