Πέμπτη , 5 Δεκέμβριος 2024
Αγοραφοβία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Αγοραφοβία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η αγοραφοβία και ποια είναι τα συμπτώματά της; Ποια είναι η θεραπεία.

Όλοι έχουμε τις στιγμές μας που μας πιάνει μια ανησυχία. Όταν, όμως, αυτός ο φόβος μας σταματά από το να βγαίνουμε ακόμα κι από το σπίτι, προσπαθώντας να αποφύγουμε μέρη που μας κάνουν να νιώθουμε παγιδευμένοι, υπάρχει περίπτωση να πάσχουμε από αγοραφοβία.

Μερικά παραδείγματα τόπων και καταστάσεων που η αγοραφοβία μας κάνει να τρέμουμε είναι τα εξής:

  • Μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Μεγάλα, ανοιχτά μέρη (για παράδειγμα, πλατείες)
  • Κλειστά μέρη με πολύ κόσμο (ας πούμε, το σούπερ μάρκετ)
  • Όταν στεκόμαστε στην ουρά για κάτι (δημόσιες υπηρεσίες, ΑΤΜ)
  • Όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού ολομόναχοι

Τα καλά νέα είναι πως η αγοραφοβία αντιμετωπίζεται.

Τι προκαλεί, όμως, την αγοραφοβία;

Οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι τι προκαλεί αυτή την φοβία. Πολλοί πιστεύουν πως είναι κληρονομική. Άλλες φορές, έρχεται μαζί με τις κρίσεις πανικού, οι οποίες είναι εξάρσεις φόβου που έρχονται φαινομενικά από του πουθενά και διαρκούν για λίγα λεπτά, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος.

Η αγοραφοβία δεν είναι ιδιαίτερα συχνή. Για παράδειγμα, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού των Η.Π.Α. την έχει. Φαίνεται πως οι γυναίκες βρίσκονται σε δύο ως και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες να υποφέρουν από αυτήν, και απαντάται με μεγαλύτερη συχνότητα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας;

Όταν κάποιος πάσχει από αγοραφοβία, δεν μπορεί να βρίσκεται σε συγκεκριμένα μέρη. Αν καταλήξει σε κάποιο από αυτά, θα νιώσει ιδιαίτερα αγχωμένος. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι αυτά:

  • Ταχυπαλμία
  • Ιδρώτας και τρέμουλο
  • Προβλήματα στην αναπνοή
  • Αισθήματα ζέστης ή κρύου
  • Ναυτία, ή ακόμα και διάρροια
  • Πόνος στο στήθος
  • Ζάλη ή τάση για λιποθυμία
  • Φόβος θανάτου

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι ίδια για διάφορες άλλες ασθένειες, κι αυτό σημαίνει πως η αγοραφοβία δεν είναι η ευκολότερη διαταραχή όσον αφορά την διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αγοραφοβία;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της φοβίας είναι ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής για να νιώσει καλύτερα. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Ψυχοθεραπεία

Ο ασθενής μπορεί να μάθει νέους τρόπους να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, όπως και να αναγνωρίζει τα πράγματα που πυροδοτούν την φοβία του, και να αποκτήσει σιγά-σιγά έλεγχο των σκέψεών του.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται τις περισσότερες φορές σε περιπτώσεις αγοραφοβίας είναι αντικαταθλιπτικά, ή φάρμακα που καταπολεμούν το άγχος, και ξεκινούν από μικρές δόσεις, με σκοπό την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η αγωγή μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες (το λιγότερο) μέχρι και έναν χρόνο. Αν τα θετικά αποτελέσματα αρχίσουν να γίνονται εμφανή, ο γιατρός μπορεί να κρίνει πως η δόση θα μειωθεί.

Επιπλέον, αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία. Καλό, επίσης, είναι να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

 

 

 

 

 

Πηγή: iatronet.gr