Μπορεί να έχετε περάσει προ πολλού την εφηβεία, αν αθλείστε όμως τακτικά ενδέχεται να έχετε ακόμη μικρά σπυράκια στο στήθος, την πλάτη ή το επάνω μέρος των ώμων σας – όχι όμως στο πρόσωπο.
Οι δρομείς μπορεί να παρουσιάσουν μια έξαρση ακμής μετά από έναν παρατεταμένο αγώνα, όπως το τρέξιμο ενός μαραθωνίου. Αυτό το είδος της ακμής περιορίζεται συνήθως στα σημεία όπου ιδρώνουμε πολύ, όπως το στέρνο στο σημείο του σουτιέν για τις γυναίκες ή στην πλάτη, στο σημείο του λάστιχου της φόρμας και για τα δύο φύλα.
Οι ποδηλατιστές μπορεί να παρουσιάσουν σπυράκια ανάμεσα στα πόδια. Αυτού του είδους τα σπυράκια αποτελούν μεμονωμένα επεισόδια που σχετίζονται με την παρατεταμένη άσκηση σε συνδυασμό με το άγχος του ανταγωνισμού και δεν είναι αλήθεια ο κοινός μύθος πως η τακτική άσκηση που μας κάνει να ιδρώνουμε μπορεί να χειροτερεύσει ή να πυροδοτήσει καταστάσεις ακμής.
Μελέτες έχουν δείξει πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας της άσκησης, της ποσότητας του ιδρώτα ή του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της άσκησης και του ντους και την παρουσία ή τη σοβαρότητα της ακμής.
Πώς θα αποφύγετε την ακμή του αθλητή
Η ακμή που σχετίζεται με την άσκηση και τον ιδρώτα, συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές όπου τρίβονται τα ρούχα ή ο εξοπλισμός με το δέρμα. Γι’ αυτό και ονομάζεται «μηχανική ακμή».
Ένας τρόπος για να την αποφύγετε είναι να μη φοράτε πολύ εφαρμοστά ρούχα όταν γυμνάζεστε. Ένα αθλητικό σουτιέν ή τοπ είναι σημαντικό για τις γυναίκες, βεβαιωθείτε όμως ότι δεν είναι πολύ σφιχτές οι τιράντες ή το κούμπωμα. Το ίδιο ισχύει και με τα σορτς και τα αθλητικά κολάν.
Η χρήση κρεμών, ζελέ και αντιιδρωτικών δεν κάνει διαφορά στην ανάπτυξη της ακμής σε αυτές τις περιοχές και μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, ερεθίζοντας το δέρμα σας.
Το καλύτερο είναι να αθλείστε με καθαρό δέρμα και να κάνετε ένα ντους αμέσως μετά.
Επίσης, αποφεύγετε τα συνθετικά ρούχα και να προτιμάτε τα βαμβακερά, ή τα τύπου dry fit που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει. Οι μύες σας αναπνέουν, το δέρμα έχει πόρους και πρέπει να αναπνέει κι αυτό.
Πηγή: onmed.gr