Έχετε πιθανώς διαπιστώσει εμπειρικά ότι η επίδραση του αλκοόλ είναι ισχυρότερη και πιο άμεση όταν δεν προηγείται της κατανάλωσης ένα καλό γεύμα.
Παράλληλα, η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι είναι πιο πιθανό να συνοδεύεται από τον ισχυρό πονοκέφαλο της μέθης –κοινώς hangover– την επόμενη ημέρα.
Ο οργανισμός Total DUI, οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, δημιούργησε ένα γράφημα που παρουσιάζει αναλυτικά το «ταξίδι» του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα.
Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.
Όταν δεν υπάρχει φαγητό στο στομάχι, το αλκοόλ περνά απευθείας στο αίμα. Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα, εντείνεται η απώλεια ελέγχου των σωματικών και γνωστικών λειτουργιών.
Όταν το αλκοόλ περνά στο αίμα, διανέμεται ταχύτατα σε ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να επέρχεται μια αίσθηση ζεστασιάς στο σώμα, να πέφτουν προσωρινά οι παλμοί της καρδιάς και να μειώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Το αλκοόλ περνά από το αίμα στο στομάχι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το συκώτι. Όταν πια φτάσει στον εγκέφαλο, επιδρά στα κέντρα ελέγχου της συμπεριφοράς αλλά και στα κέντρα που ελέγχουν πολυάριθμες σωματικές λειτουργίες.
Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Περίπου το 20% της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνουμε περνά από το στομάχι και φτάνει στον εγκέφαλο σε λιγότερο από 1 λεπτό.
Πηγή: onmed.gr