Η κατανάλωση αλκοόλ ως παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών.
Για πρώτη φορά, μία μελέτη δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι η άμεση αιτία τουκαρκίνου.
Η μελέτη βασίστηκε σε μεγάλες συνδυαστικές αναλύσεις της τελευταίας δεκαετίας για το αλκοόλ και τον καρκίνο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταναλύσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλεί επτά διαφορετικές μορφές καρκίνου, ενώ όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο το χειρότερο.
Όπως γράφει η δρ Τζένι Κόνορ, από το Τμήμα Προληπτικής & Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία στην επιθεώρηση «Addiction», αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο σε επτά σημεία του σώματος.
Τα σημεία αυτά είναι ο οροφάρυγγας, ο οισοφάγος, ο λάρυγγας, το ήπαρ, το κόλον έντερο, το ορθό έντερο και ο μαστός.
Υπάρχουν επίσης αρκετά στοιχεία πως όταν κάποιος πάψει να πίνει αλκοόλ, μπορεί να αντιστραφεί ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του λάρυγγα, του φάρυγγα και του ήπατος.
Η δρ Κόνορ υπολογίζει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το αλκοόλ προκάλεσε το 2012 σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο – ή αλλιώς το 5,8% των θανάτων από καρκίνο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η δρ Κόνορ τονίζει ότι δεν βλάπτει μόνο η κατάχρηση αλκοόλ αλλά και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων.
Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, η κατανάλωση άνω των 50 γραμμαρίων αιθανόλης (αλκοόλ) την ημέρα σχετίζεται με τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στον οροφάρυγγα, τον λάρυγγα και τον οισοφάγο.
Η ίδια ποσότητα σχετίζεται με αύξηση κατά 1,5 φορά του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου σε οποιοδήποτε τμήμα (κόλον, ορθό) του παχέος εντέρου, του ήπατος και του μαστού, σε σύγκριση με την πλήρη αποφυγή του αλκοόλ.
Για να ελέγχετε πόσο πίνετε, πρέπει να κοιτάτε τους «βαθμούς» που αναγράφει κάθε μπουκάλι και οι οποίοι αφορούν το ποσοστό της αιθανόλης (αλκοόλ) που περιέχουν ανά 100 ml ποτού.
Για παράδειγμα, μία ελληνική μπύρα είναι 4-6 βαθμών, δηλαδή περιέχει 4-6 γραμμάρια αλκοόλ ανά 100 ml.
Πηγή: onmed.gr