Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
Αλτσχάιμερ: Οι αλλαγές στη συμπεριφορά που «προδίδουν» την έναρξη της ασθένειας

Αλτσχάιμερ: Οι αλλαγές στη συμπεριφορά που «προδίδουν» την έναρξη της ασθένειας

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι βρίσκεται στα πρόθυρα Αλτσχάιμερ.

Αυτό υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου «Hotchkiss» του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, οι οποίοι ανέπτυξαν μια λίστα ελέγχουν των συμπτωμάτων για την πρώιμη διάγνωση της ασθένειας.

Η λίστα χωρίζεται σε πέντε ομάδες:

-Η ομάδα «μειωμένης κινητοποίησης» αναφέρεται στην απάθεια ή την έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε άρεσαν στο άτομο.

-Μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων περιλαμβάνει τα συναισθήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα.

-Μια τρίτη, επικεντρώνεται σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης.

-Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ο έλεγχος της παρόρμησης, καθώς μπορεί να εκδηλώνεται με επιθετικότητα, ή συνήθειες όπως η ξαφνική ενασχόληση με τυχερά παίγνια.

-Η τελευταία ομάδα αναφέρεται σε θέματα αντίληψης ή περιεχομένου της σκέψης, δηλαδή όταν το άτομο έχει παραληρητικές ιδέες ή ακόμα και παραισθήσεις.

bigstock Dementia 105437555

Σύμφωνα με τον Δρα Ζαχινοορ Ισμαϊλ, πρόκειται για μόνιμες αλλαγές σε σχέση με τον πρότερο τρόπο συμπεριφοράς του ατόμου και μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι πάει λάθος στον εγκέφαλο.

Η μελέτη βασίστηκε στην θεωρία ότι η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μια νέα αντίληψη που στοχοποιεί την λεγόμενη «ήπια συμπεριφορική εξασθένηση».

Πρόκειται για όρο που περιγράφει εμμένουσες αλλαγές στην συνήθη συμπεριφορά ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ την περασμένη Κυριακή στο Τορόντο, μεταξύ 282 ασθενών μιας κλινικής για διαταραχές μνήμης, το 82% είχε τουλάχιστον ένα σημάδι εξασθένησης της συμπεριφοράς.

Τα συναισθηματικά συμπτώματα και προβλήματα ελέγχου της παρόρμησης ήταν τα συχνότερα, αλλά πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν απάθεια και πάνω από ένα τέταρτο είχαν προβλήματα κοινωνικοποίησης.

«Υπολογίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι με ήπια γνωστική εξασθένηση, σε ποσοστό 13% εκδηλώνουν άνοια σε ετήσια βάση. Αλλά αν έχουν ήπια συμπεριφορική εξασθένηση τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% ανά έτος» σημείωσε ο ερευνητής.

Αν και δεν υπάρχουν προληπτικές θεραπείες για τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι σε ότι αφορά τα προβλήματα συμπεριφοράς υπάρχουν τρόποι διαχείρισής τους. όπως οι αλλαγές στο περιβάλλον του ατόμου και τα αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr