Καναδοί επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Διαβήτη του Μόντρεαλ ανακάλυψαν σε αρουραίους ένα ένζυμο που μπορεί να μετριάσει τις τοξικές επιδράσεις της ζάχαρης στα κύτταρα.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, πρόκειται για το ένζυμο γλυκερόλη 3-φωσφορική φωσφατάση στα ηπατικά και παγκρεατικά κύτταρα των αρουραίων, το οποίο δεν αποκλείεται στο μέλλον να συμβάλλει στην θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου ΙΙ στους ανθρώπους.
«Το ένζυμο ελέγχει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, του λίπους και της ενέργειας, ενώ έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τα κύτταρα από τις τοξικές επιδράσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και λιπαρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και τον διαβήτη», εξηγεί ο Δρ Μαρκ Πρεντκι, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η νέα μελέτη συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι εκδηλώνουν διαβήτη ή γίνονται παχύσαρκοι, αλλά μπορεί και να βοηθήσει και στον σχεδιασμό νέων θεραπευτικών φαρμάκων.
Φυσικά, καθώς το ένζυμο αυτό εντοπίζεται σε τρωκτικά, η σχετικότητά του με τη ανθρώπινη υγεία και παθολογία είναι άγνωστη προς το παρόν.
Παράλληλα, δεν είναι εύκολο να επαναληφθούν οι επιδράσεις του ενζύμου με μια φαρμακευτική ουσία, ενώ η μελέτη έγινε σε κύτταρα αρουραίων και όχι στα ίδια τα τρωκτικά.
Πηγή: onmed.gr