Οι διατροφικοί περιορισμοί, όπως η καθημερινή μέτρηση των θερμίδων που καταναλώνουμε, θεωρούνται γενικά ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι οι ίδιες συνήθειες θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τη μνήμη και τη μάθηση. Τώρα, μια νέα έρευνα από το ιατρικό κέντρο NYU Langone αποκάλυψε ότι η καθημερινή καταμέτρηση θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής δρ Stephen D. Ginsberg και η ομάδα του έκαναν πειράματα σε δύο ομάδες θηλυκών ποντικιών. Η μία ομάδα ακολούθησε κανονική διατροφή και η άλλη διατροφή με 30% λιγότερες θερμίδες. Όπως οι γυναίκες, έτσι και τα θηλυκά ποντίκια είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη άνοιας σε σύγκριση με τους άντρες και τους αρσενικούς ποντικούς. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης δείγματα ιστού από την περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό πως επηρεάζεται πρώτη από τη νόσο του Alzheimer, τον ιππόκαμπο.
Η μείωση της ποσότητας των θερμίδων στη διατροφή των θηλυκών ποντικών σταμάτησε τις διακυμάνσεις των επιπέδων δραστικότητας σε περίπου 900 διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης και της διαδικασίας του σχηματισμού νέων αναμνήσεων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες με λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση των συμπτωμάτων της άνοιας.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Society for Neuroscience.
Πηγή: onmed.gr