Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
Ανθρωπιστική κρίση & Ανασφάλιστοι το διακύβευμα -μαζί με το χρέος- των εκλογών

Ανθρωπιστική κρίση & Ανασφάλιστοι το διακύβευμα -μαζί με το χρέος- των εκλογών

Η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που σημάδεψε τα χρόνια του Μνημονίου, αποτελεί το βασικότερο διακύβευμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης μαζί με το χρέος και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Και φυσικά από το χρέος δεν μπορούμε να απαλλαγούμε – κατά πως φαίνεται, θα το κουβαλάμε για πολλά χρόνια ακόμη, ενώ το βασικότερο στην περίπτωση αυτή είναι να μπορεί να εξυπηρετείται- η ανθρωπιστική κρίση όμως, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, εδώ και τώρα, όποιο κόμμα και εάν εκλεγεί σήμερα και σχηματίσει κυβέρνηση αύριο το πρωί.

Και αυτό, διότι οι ανασφάλιστοι – αυτή η τεράστια υγειονομική βόμβα των 2,5 ή των 3 εκατ. ανθρώπων δεν μπορούν να περιμένουν. Οι ανασφάλιστοι, όπως και οι ευπαθείς ομάδες αλλά και όσοι άνθρωποι και νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας χρειάζονται άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση με ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο το οποίο θα αγκαλιάσει τις ομάδες αυτές συγκεκριμένα, όπως επιβάλλεται να πράξει ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί, τότε τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στην Βουλή με προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, θα αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Αρκετά έπραξαν τα τελευταία χρόνια οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι εταιρείες, οι ιδιώτες, οι Σύλλογοι, οι ΜΚΟ και οι γιατροί. Τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβει σοβαρά τον ρόλο αυτό, το κράτος.

Το ΕΣΥ και προσωπικά το σύνολο των γιατρών (όπως και των φαρμακοποιών άλλωστε) έβαλε τεράστια πλάτη τα τελευταία χρόνια για να στηρίξει τους ανασφάλιστους παρά τα πενιχρά μέσα, παρά την δραματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Ο Ευαγγελισμός- η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, είναι το απάγγειο μεγάλων τμημάτων που πληθυσμού στην ώρα της ανάγκης. Λειτουργεί όμως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με το ΚΚΕ κ. Ηλίας Σιώρας με τη μόνιμη οικονομική θηλιά των πολύχρονων πολιτικών λιτότητας των κυβερνήσεων -και εσχάτως συγκυβερνήσεων- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή η θηλιά δεν χαλαρώνει ακόμα και για εκείνους τους αρρώστους απ’ τους οποίους η κρίση έχει αφαιρέσει και την ελάχιστη προστασία: Μιλάμε για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια, ή σε 3 εκατ. σύμφωνα με την ΕΣΔΥ. 

Και συνεχίζει ο κ. Σιώρας:

«Οι εκρηκτικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων ανάγκασαν τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε δυο -πολυδαίδαλες βέβαια- ρυθμίσεις: Τη δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Η δωρεάν περίθαλψη στον Ευαγγελισμό τους μήνες Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη του 2014 ξεπέρασε τους 150 ανασφαλίστους. Δηλαδή σε μηνιαία βάση η νοσηλεία αφορά κοντά στα 40 άτομα, ή -σε ετήσια βάση- θα νοσηλεύσει 480- 500 άτομα. Απ’ τα στοιχεία που πήρα απ’ τις υπηρεσίες του Ευαγγελισμού προκύπτει ότι η μέση δαπάνη νοσηλείας για κάθε ανασφάλιστο είναι 2.144 ευρώ. Δηλαδή για τους 500 ανασφάλιστους ο Ευαγγελισμός θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ το χρόνο. Με όσα περίπου επιχορήγησε η συγκυβέρνηση όλα τα νοσοκομεία της χώρας για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων το 2014.

Στις 29.8.2014 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος ενέκρινε κονδύλι 1.350.000 ευρώ για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία. Απ’ αυτά τα 70.000 (!) ευρώ ήταν για τον Ευαγγελισμό.

Ετσι τα νοσοκομεία αναγκάζονται να καλύψουν τη νοσηλεία των ανασφαλίστων από τα «ίδια έσοδα». Δηλαδή τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ -που συνήθως δεν μπορεί να τα αποδώσει στα δημόσια νοσοκομεία- ή τις εισπράξεις απ’ τα 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία και τις πληρωμές στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία. Μ’ άλλα λόγια υπάρχει προσφορά «δωρεάν» υπηρεσιών στους ανασφάλιστους «με ξένα κόλλυβα».
Με «ξένα κόλλυβα» γίνεται και η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων, καθώς και αυτή καλύπτεται απ’ τον ΕΟΠΥΥ: Υπολογίζεται σε 5,5-6 εκατ. το μήνα. Δηλαδή σε ετήσια βάση κοντά στα 72 εκ. ευρώ, που επιβαρύνουν τον Οργανισμό».

«Ο Ευαγγελισμός όπως και όλα τα νοσοκομεία έχει γονατίσει απ’ την έλλειψη προσωπικού. Λείπουν -συμπεριλαμβανομένων και των συνεργείων- 1100 άτομα εξ αιτίας του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων. Συνολικά, εξ αιτίας αυτής της πολιτικής, το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό τα τελευταία δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 6.000 γιατροί και 25.000 νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό, προσμετρώντας τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η εστίαση. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, και ο ΠΙΣ μίλησε για ελλείψεις 5.000 γιατρών και 10.000 νοσηλευτών, με φόντο τη συνταξιοδότηση 3.000 γιατρών που ξεπερνούν τα 60 χρόνια.

Αυτές οι δραματικές ελλείψεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία σε εξαντλητικά ωράρια ενταντικοποίησης. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και άγριες περικοπές στις αποδοχές τους: Απ’ το 2009 οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν από 3,5 δισ. ευρώ σε 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Δηλαδή, οι αποδοχές τους είχαν σταθερό ετήσιο ρυθμό μείωσης 8%, που σημαίνει ότι την τετραετία 2009-2013 έχασαν κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Μ’ άλλα λόγια, κάθε εργαζόμενος έχασε κοντά στις 14.500 ευρώ».

Ο κ. Σιώρας, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα από τα 350 εκατ. ευρώ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τονωθεί η ομάδα των ανασφάλιστων. Και αυτό για τον εξής λόγο όπως εξηγεί:

«Κάθε χρόνο νοσηλεύονται 2,2 εκατ. άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού. Κατ’ αναλογία λοιπόν θα νοσηλευτούν και 20% των 2,5 εκ. ανασφαλίστων. Δηλαδή κοντά στις 500.000. Με δεδομένο ότι η κατά κεφαλήν νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 2.144 ευρώ θα χρειαστούν κοντά στο 1 δισ. ευρώ, μόνο γι’ αυτή. Επί πλέον υπάρχει και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, όπως εξετάσεις, και τα 72 εκατ. ευρώ για φάρμακα. Επομένως τα 350 εκ. ευρώ θα καλύψουν, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις το ένα τρίτο των αναγκών των ανασφαλίστων».

Οι εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες -με 2,5 εκ. ανασφάλιστους- καταλήγει ο κ. Σιώρας, μπορούν να καλυφθούν με ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – και χωρίς κανέναν περιορισμό- σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Είτε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, είτε σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, το μείζον ζήτημα στο τέλος της ημέρας, είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες των ανασφάλιστων και η Ελλάδα να αποδείξει ότι έχει ως βασικό της μέλημα την φροντίδα των ευπαθών αυτών ομάδων! Εάν θέλει ακόμη να ονομάζεται σύγχρονο και δίκαιο κράτος.

Πηγή: onmed.gr