Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
Αθηροσκλήρωση: To φυσικό εκχύλισμα που επιβραδύνει την εξέλιξη κατά 80%

Αθηροσκλήρωση: To φυσικό εκχύλισμα που επιβραδύνει την εξέλιξη κατά 80%

Επιστήμονες από το LA BioMed, το οποίο υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν μία φυσική μέθοδο αντιμετώπισης και επιβράδυνσης της αθηροσκλήρωσης.

Με τον όρο αθηροσκλήρωση, οι ειδικοί περιγράφουν τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ονομάζονται αρτηρίες.

Η αθηροσκλήρωση αφορά τόσο στην πάχυνση όσο και στην ακαμψία των αρτηριών και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη ροή αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Η αθηροσκλήρωση είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών, χοληστερίνης και άλλων ουσιών μέσα και επάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι ουσίες αυτές σχηματίζουν στις αρτηρίες πλάκες που μπορεί να εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Σύμφωνα με τη μελέτης τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, το σκόρδο φαίνεται ότι μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.

Αθηροσκλήρωση: Τι είναι, πώς να προστατευθείτε

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 άτομα, ηλικίας 40-75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Τουλάχιστον τρεις, δηλαδή, από τους εξής πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: υπέρταση, χαμηλή καλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια, η υψηλή περίμετρο μέσης και υψηλό σάκχαρο.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας των στεφανιαίων αρτηριών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί κατανάλωναν κάθε μέρα εκχύλισμα σκόρδου, ενώ οι άλλοι μισοί μία εικονική ουσία.

Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβαν σε όλους την αξονική στεφανιαιογραφία και βρήκαν ότι σε όσους κατανάλωναν το εκχύλισμα σκόρδου υπήρξε επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηρωματικής πλάκας κατά 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μείωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η μείωση αφορούσε και τις μαλακές αθηρωματικές πλάκες. Αυτές, δηλαδή, που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να “σπάσουν” και να προκληθεί θρόμβωση και καρδιακή προσβολή.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και να αντιστρέψει τα πρώιμα στάδια της στεφανιαίας νόσου», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Μάθιου Τζ. Μπάντοφ, καθηγητής Ιατρικής.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr