Με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας να ανεβαίνουν σταθερά, η πρόληψη πρέπει να ξεκινά σε πολύ μικρή ηλικία.
Μία μέθοδος που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζεται από πολλούς γονείς, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι η μέθοδος Baby-led-weaning (για συντομία BLW), η οποία αφορά στην εισαγωγή στερεών τροφών αφήνοντας την πρωτοβουλία στο μωρό.
Η εισαγωγή των στερεών τροφών στα βρέφη αρχίζει γύρω στην ηλικία των 6 μηνών. Στη μέθοδο baby-led-weaning δε χρησιμοποιούνται κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές. Οι γονείς αφήνουν το βρέφος να τρώει μόνο του από κομμάτι φαγητού κατάλληλο για την ηλικία του.
Η μέθοδος επιτρέπει στα μωρά να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώσουν ότι έχουν χορτάσει και όχι όταν αδειάσει το πιάτο τους.
Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι στα βρέφη που έγινε η εισαγωγή των στερεών τροφών με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των 2 ετών.
Η εισαγωγή στερεών τροφών στους έξι μήνες αντίς τους τέσσερις που ήταν παλαιότερα, στοχεύει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Σχετίζεται επίσης με τις κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να μπορεί το παιδί να φάει μόνο του.
Η μέθοδος δεν είναι περίπλοκη. Το μωρό τρώει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και μπορεί να τρώει τις περισσότερες από τις τροφές που τρώνε οι άλλοι.
Αυτά που θα φάει όμως το μωρό, πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα και κομμένα σε εύχρηστα κομμάτια (συνήθως μπαστουνάκια), προκειμένου το μωρό να μπορεί να τα πιάσει και να προεξέχουν ελαφρώς από τη χούφτα του για να τα μασάει.
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να μάθει το παιδί πώς να κρατάει ένα κομμάτι φαγητού. Αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του και μην βάζετε εσείς το φαγητό στο στόμα του παιδιού.
Προσφέρετε τρία ή τέσσερα διαφορετικά τρόφιμα σε κάθε γεύμα, αλλά μόνο ένα κομμάτι από το κάθε είδος. Στο μωρό μπορεί να μην αρέσει μία τροφή την πρώτη φορά που θα τη δοκιμάσει, αλλά μην απογοητευτείτε. Δώστε του την ίδια τροφή σε επόμενο γεύμα.
Όσον αφορά στην ασφάλεια της συγκεκριμένης μεθόδου, όταν τα βρέφη βρίσκονται υπό την επίβλεψη κάποιου, δεν είναι πιθανότερο να πνιγούν, συγκριτικά με αυτά που ταΐζονται με κουτάλι. Όπως ισχύει όμως με όλα τα παιδιά, δεν πρέπει να δίνετε στα μωρά τρόφιμα σε σχήμα και μέγεθος νομίσματος ή τρόφιμα που είναι πιθανό να προκαλέσουν πνιγμό, όπως ρόγες από σταφύλι, φιστίκια ή ποπ κορν.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Παιδική παχυσαρκία: Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη & την αντιμετώπισή της
Οι 5 συνήθειες της μητέρας που «προστατεύουν» τα παιδιά από την παχυσαρκία
Παιδική παχυσαρκία: Ο κίνδυνος από την κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη
Πηγή