Μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, την κατάχρηση επικίνδυνων ουσιών ή ακόμη και στην αυτοκτονία.
Ονομάζεται επίσημα μυϊκή δυσμορφία, είναι όμως γνωστή και ως μεγαλορεξία (bigorexia), αντίστροφη ανορεξία ή σύνδρομο του Αδώνιδος.
Πρόκειται για μια σοβαρή αγχώδη διαταραχή που κάνει το άτομο να βλέπει τον εαυτό του ως πολύ μικρόσωμο, παρά το γεγονός ότι έχει ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα και εντυπωσιακή σωματική διάπλαση.
Η διαταραχή πλήττει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες, είναι όμως συχνότερη στους πρώτους.
Όπως αναφέρει ο Ρομπ Γουίλσον, πρόεδρος του Ιδρύματος Διαταραχής Σωματικής Δυσμορφίας, «γνωρίζουμε ότι περίπου το 10% των αντρών που πηγαίνουν στο γυμναστήριο εκδηλώνουν μυϊκή δυσμορφία», συμπληρώνοντας πως αρκετά ακόμη περιστατικά περνούν απαρατήρητα επειδή λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η εν λόγω διαταραχή.
«Η μυϊκή δυσμορφία αφορά στην υπερβολική ανησυχία του ατόμου ότι η σωματική του διάπλαση και η μυϊκή του μάζα δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη», εξηγεί ο Γουίλσον. «Το άτομο ανησυχεί για την εμφάνισή του, η αυτοεκτίμησή του είναι χαμηλή και αισθάνεται έντονο άγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο βυθίζεται στην κατάθλιψη και την απελπισία και δεν αποκλείεται να επιλέξει ακόμη και την αυτοχειρία», επισημαίνει ο Γουίλσον.
Πιθανές ενδείξεις μεγαλορεξίας είναι οι εξής:
– υπερπροσπάθεια στο γυμναστήριο
– «παθολογική» γυμναστική, σε βαθμό καταναγκασμού
– κατάχρηση συμπληρωμάτων και αναβολικών
– εμμονή με τη θέα του σώματος στον καθρέφτη
– ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα θυμού
– κατάθλιψη και/ή μανία
– πανικός σε περίπτωση αποχής από τη γυμναστική
– γυμναστική ακόμη και κατά την ανάρρωση από τραυματισμό
– προτεραιότητα η γυμναστική έναντι της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής
Πηγή: onmed.gr