Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.
Έχει βρεθεί ότι 73% των πασχόντων έχει αίσθημα βάρους, 39% νευρικότητα, ενώ 28% μπορούν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.
Οι γυναίκες με χρόνια δυσκοιλιότητα, έχουν περισσότεες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά επεισόδια μετά την εμμηνόπαυση.
Έρευνα που έγινε σε περισσότερες από 73.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για διάστημα 6-10 χρόνια, δεν αποδεικνύει ότι η δυσκοιλιότητα αυτή καθ’ εαυτή υποδεικνύει επιπλέον καρδιαγγειακό κίνδυνο, έδειξε όμως ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες με χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να τείνουν να έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή, πολύ λίγη άσκηση, και υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υψηλή χοληστερόλη.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, καρδιολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ΄Ελενα Salmoirago- Blotcher, «μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των γυναικών που μπορεί να έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο».
Κατά την έναρξη της μελέτης, οι γυναίκες ανέφεραν την κατάσταση της υγείας τους και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν προβλήματα δυσκοιλιότητας τον προηγούμενο μήνα (από την έναρξη της μελέτης).
Συνολικά, το 35% είχαν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι γυναίκες αυτές είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλες γυναίκες να αναπτύξουν φραγμένες αρτηρίες, να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ή να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.
Μεταξύ των γυναικών με σοβαρή δυσκοιλιότητα, που σημαίνει διαταραχή του καθημερινού τρόπου ζωής, ένα ποσοστό 2% είχε ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο ανά χρόνο παρακολούθησης,
Πηγή: onmed.gr