Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025
Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για ασθενείς με ΧΑΠ που δεν κάπνισαν ποτέ

Covid-19: Οδηγίες για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από τον νέο κορονοϊό και ποια τα μέτρα προφύλαξης αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας ασθενών; Και τι ισχύει τελικά  για την αντικαρκινική τους θεραπεία μέσα στην «καραντίνα»; Στις γραμμές που ακολουθούν, επιχειρούμε να απαντήσουμε σε βασικά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη περίοδο ασθενείς που «παλεύουν» με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πόσο ευάλωτοι είναι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα απέναντι στον κορονοϊό

Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος είτε πάσχει από καρκίνο είτε όχι είναι ο ίδιος, εξηγεί ο θωρακοχειρυργός-αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Ο ιός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που είναι τα σταγονίδια. Άρα, στη μετάδοση οι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα δεν είναι πιο ευάλωτοι. Δε συμβαίνει ωστόσο, το ίδιο με την πορεία της νόσου, διότι αυτή η κατηγορία των ασθενών έχει ήδη προβληματική αναπνευστική λειτουργία και βέβαια έχει ήδη στο εσωτερικό του όγκου ή γύρω από αυτόν αναπτυγμένη φλεγμονώδη αντίδραση. Επομένως, την 5-8η ημέρα που ο ιός Covid-19 προκαλεί αναπνευστική επιδείνωση, η πιθανότητα να οδηγηθούν στη ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη κατά δεκάδες φορές. Η δε θνησιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα φθάνει το 25-30%, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη παρόμοιων ασθενών από την Κίνα. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να παραμένουν ασφαλώς μέσα στο σπίτι τους και εκτός αυτού, ο έλεγχος όταν έρχονται σε επαφή πρέπει να είναι λεπτομερής. Καλό είναι να εξυπηρετούνται από ένα μόνο άτομο, το οποίο και αυτό να μένει σπίτι, ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν μπορεί να «περιμένει»

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να μηδενιστούν πριν το τέλος Μαΐου. Ο καρκίνος είναι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση για να περιμένει μια άγνωστη ημερομηνία απελευθέρωσης. Επομένως, και μέσα στην πανδημία ο καρκίνος πνεύμονος πρέπει να χειρουργείται με τους εξής όρους: α) ο ασθενής να είναι αρνητικός στον κορονοϊό, β) στο νοσοκομείο που θα χειρουργηθεί να μην νοσηλεύονται με κεντρική απόφαση της διοίκησης ασθενείς με covid-19, όχι μόνο στις κλίνες του, αλλά και στη ΜΕΘ, γ) να έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ελέγχου του επισκεπτηρίου σε όλους τους ασθενείς όλων των ορόφων. Γενικώς, ένας πρόσφατα χειρουργημένος ασθενής είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, αν νοσήσει. Επομένως, με κάθε κόστος δεν πρέπει να προσβληθεί από τον κορονοϊό. Γι’ αυτό έχουν αναβληθεί όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Όμως, ο καρκίνος πνεύμονος δεν είναι ένα προγραμματισμένο χειρουργείο, είναι έκτακτο και επείγον, διευκρινίζει ο ειδικός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Τι συστήνεται για τους ασθενείς που βρίσκονται σε ακτινοθεραπεία

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία επίσης ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου τόσο λόγω υποκείμενης νόσου όσο και λόγω καθημερινής σχεδόν μετακίνησης για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο. Σίγουρα δε βοηθά τη νόσο τους η διακοπή των θεραπειών, ίσως όμως αν είναι εφικτό η μείωση των συνεδριών με παράλληλη αύξηση της καθημερινής δόσης. Αυτό, όμως, είναι απόφαση του θεράποντος ακτινοθεραπευτή ογκολόγου. Όσο για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις προτείνεται τεράστια προσοχή (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά) αμέσως μετά την αποχώρηση από το κέντρο.

Τι ισχύει για τους ασθενείς σε χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν το χορηγούμενο σχήμα και η ανάγκη αποτελεσματικότητάς του είναι επείγοντα, τότε δεν τίθεται ζήτημα διακοπής, όπως συμβαίνει σε μια οξεία λευχαιμία. Στην περίπτωση του καρκίνου πνεύμονος αυτό σπάνια είναι τόσο κρίσιμο. Είναι δυνατόν να μειωθεί η δοσολογία για τη χθπ ή η ενδοφλέβια χορήγηση να γίνει από το στόμα (π.χ. ανοσοθεραπεία). Ο κ. Μαρκόπουλος εκτιμά ότι δεν τίθεται ζήτημα διακοπής. Ωστόσο, υπογραμμίζει πώς σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ογκολόγος έχει την ευθύνη της απόφασης, όπου έχει και την ευθύνη ευαισθητοποίησης του ασθενούς και του περιβάλλοντός του για τα μέτρα προστασίας του ασθενούς.

Η ψυχραιμία «σύμμαχος» στο μέτωπο κατά του κορονοϊού

Αντιλαμβάνομαι ότι σε όλους ο φόβος έχει εκτιναχθεί. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω την κινητοποίηση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας ενώπιον ενός νέου επιθετικού ιού και την αλληλοενημέρωση σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Θέλω μόνο να ζητήσω από όλους ψυχραιμία και ευήκοα ώτα στην ιατρική ομάδα που χειρίζεται τον κάθε ογκολογικό ασθενή. Κάθε ημέρα που περνάει είμαστε κοντύτερα σε θετικές εξελίξεις για οριστική αντιμετώπιση του covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 6937474174 και επικοινωνήστε με τον Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού.

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα drmarkopoulos.gr


Πηγή