Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
COVID-19: Οδηγίες για πνευμονολογικούς ασθενείς

COVID-19: Οδηγίες για πνευμονολογικούς ασθενείς

Τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θνησιμότητας από τη νόσο COVID-19 συγκριτικά με άτομα χωρίς τέτοιου είδους παθήσεις;

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ηλικία και η παρουσία υποκείμενων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμονοπαθειών, αποτελούν παράγοντες κινδύνου θανάτου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς, ακόμα και εκείνοι με υποκείμενη αναπνευστική πάθηση, έχουν εμφανίσει ήπιες λοιμώξεις και έχουν αναρρώσει πλήρως.

Yπάρχουν τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβω για να περιορίσω τον κίνδυνο να νοσήσω, δεδομένου ότι έχω άσθμα;

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο. Για άτομα με άσθμα ή οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική πάθηση, αυτά τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

  • Μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας
  • Αποφεύγετε επαφές με άρρωστα άτομα (διατηρείτε απόσταση 1-3 m)
  • Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά από επαφή με επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες

Για τους ασθενείς με άσθμα συμβουλεύουμε να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον Πνευμονολόγο τους. Η εισπνεόμενη κορτιζόνη που είναι η βασική θεραπεία της νόσου δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή άρα τη συνεχίζουμε κανονικά.

Για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων [παραθέτουμε τα εμπορικά ονόματα για διευκόλυνση Nucala&Xolair&Fasenra] δεν είναι ασφαλής. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο ασθενής που έχει αλλεργικό προφίλ και πάσχει από βρογχικό άσθμα είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα του τα οποία εμφανίζονται ετησίως και σχετίζονται με την εποχική κατανομή.

Συμπτωματολογία όπως φτέρνισμα, αύξηση του βήχα, συρίττουσα αναπνοή, επίταση της δύσπνοιας, αύξηση της συχνότητας αναπνοών, βήχας μετά την άσκηση, κνησμός στην περιοχή των οφθαλμών και μύτης, καταρροή και ρινική συμφόρηση, αίσθημα κνησμού στον ρινοφάρυγγα όταν το βρογχικό άσθμα συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχικών αλλεργιογόνων.

Αντίθετα, η εμφάνιση συμπτωμάτων λοιμώξεως αναπνευστικού με πυρετό ο οποίος μπορεί να ποικίλει και πιθανόν να παραμένει για αρκετές ημέρες, η αλλαγή της χροιάς των πτυέλων με το βήχα, οι διαρροϊκές κενώσεις, η τάση για έμετο/ναυτία, οι αρθραλγίες καθώς και το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης και πρέπει να αξιολογούνται από το γιατρό σας.

Σημειώνουμε ότι το ήπιο άσθμα [που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού] που λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή και είναι ελεγχόμενο δεν ανήκει στις σοβαρές πνευμονοπάθειες. Η επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο είναι σημαντική για να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες και εφόσον χρειαστεί να τροποποιήσουν την αγωγή που λαμβάνουν.

Έχω Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Πρέπει να φοράω μάσκα για να προστατευτώ από τον ιό;

Η χρήση μάσκας σε περίπτωση αναπνευστικής πάθησης δεν συνιστάται, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή. Εάν έχετε κάποια αναπνευστική πάθηση και ανησυχείτε μήπως εμφανίσετε τη νόσο COVID-19, συζητήστε το θέμα με τον ιατρό σας.

Είναι σημαντικό οι μάσκες να χρησιμοποιούνται μόνο εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψή τους. Όταν φοράτε μάσκα, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με τον σωστό τρόπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό. 

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ συμβουλεύουμε να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον Πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον , να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τόσο η εισπνεόμενη όσο και η από το στόμα κορτιζόνη (αφορά παροξύνσεις για χρονικό διάστημα 5 ημερών σε προκαθορισμένη δόση) θα πρέπει να αποφεύγεται στους ασθενείς με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας. Η βαρύτητα της ΧΑΠ όπως έχει καθορισθεί από τον θεράποντα γιατρό αποτελεί οδηγό σημείο για την αξιολόγηση και διαχείριση της νόσου.


Πηγή