Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Covid-19: Ποιες αλλαγές προκαλεί στο ανοσοποιητικό ανάλογα με το φύλο

Ερευνητές που μελετούν εάν ο Covid-19 επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε επακόλουθες ιογενείς απειλές, βρήκαν αλλαγές στους άνδρες που διέφεραν από αυτές που προκαλεί στις γυναίκες.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) ανέλυσαν τις ανοσολογικές απαντήσεις υγιών ανθρώπων που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Στη συνέχεια συνέκριναν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σε όσους δεν μολύνθηκαν ποτέ από Covid με εκείνους που είχαν ήπια κρούσματα και ανάρρωσαν.

Έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν ήπια συμπτώματα Covid έδειξαν ισχυρότερη ανταπόκριση στo εμβόλιo της γρίπης σε σύγκριση είτε με γυναίκες με ήπια λοίμωξη Covid είτε με άτομα οποιουδήποτε φύλου που δεν μολύνθηκαν ποτέ.

Αυτό σημαίνει ότι η βασική ανοσολογική κατάσταση σε άνδρες που είχαν μολυνθεί, άλλαξε με τρόπους που επηρέασε την ανταπόκριση σε ένα διαφορετικό ιό, είπαν οι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και ο John Tsang, καθηγητής ανοσοβιολογίας και βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Yale.

«Ήταν μια απόλυτη έκπληξη. Οι γυναίκες εμφανίζουν συνήθως ισχυρότερη συνολική ανοσολογική απόκριση σε παθογόνα και εμβόλια, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα» είπαν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να συνδέονται με μια παρατήρηση που έγινε στις αρχές της πανδημίας, ότι οι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

Ακόμη και η ήπια νόσηση με Covid, μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερη φλεγμονώδη απόκριση στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες αλλαγές στο ανδρικό ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και πολύ μετά την ανάρρωση, είπαν.

Οι ερευνητές βρήκαν αρκετές διαφορές μεταξύ των ανδρών που ανάρρωσαν από Covid και των υγιών ατόμων που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και των γυναικών που ανάρρωσαν από Covid-19, τόσο πριν όσο και μετά τη λήψη εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι άνδρες που είχαν μολυνθεί παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα κατά της γρίπης, καθώς και αυξημένα επίπεδα ιντερφερονών, για παράδειγμα. Αυτά παράγονται ως απόκριση σε λοιμώξεις ή εμβόλια.

Τυπικά, οι υγιείς γυναίκες έχουν ισχυρότερες αποκρίσεις ιντερφερόνης από τα αρσενικά.

Με περισσότερους από 600 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μολυνθεί από Covid, η κατανόηση των επιπτώσεών του στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας, είπαν οι συγγραφείς.

Η εμφάνιση συμπτωμάτων μακράς COVID, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν την πιθανότητα οποιαδήποτε μόλυνση να αλλάξει την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Rachel Sparks.

«Η ανοσολογική κατάσταση ενός ατόμου πιθανότατα διαμορφώνεται από μια πληθώρα προηγούμενων εκθέσεων και διαταραχών».

Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν καλύτερα εμβόλια ενάντια σε διάφορες απειλές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.


Πηγή