Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Δέκα λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κόπωση

Δέκα λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κόπωση

Όταν πέφτουν τα επίπεδα ενέργειας, συνήθως αρχίζουμε να γινόμαστε οξύθυμοι, ευερέθιστοι και… δυσάρεστοι στην παρέα.

Για ποιο λόγο όμως αισθανόμαστε κουρασμένοι, ακόμη κι αν έχουμε κοιμηθεί αρκετά;

Από την ακαταστασία του προσωπικού μας χώρου, μέχρι ένα δείπνο αργά το βράδυ, φαίνεται ότι η στέρηση μερικών ωρών ύπνου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειά μας.

Δείτε παρακάτω 10 λόγοι που μπορεί να σας προκαλούν αίσθημα κόπωσης:

1. Αφυδάτωση

Είναι σημαντικό να φροντίζετε για την επαρκή πρόσληψη νερού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ακόμη και η ελαφριάς μορφή αφυδάτωσης -που ορίζεται ως 1,5% απώλεια στην κανονική κατανάλωση νερού- μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, διανοητική λειτουργία και τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου. Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος και ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που έχει ανάγκη, εντείνοντας κατά συνέπεια το αίσθημα κούρασης.

2. Αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι ένα ποτηράκι κρασί ή μερικές μπύρες το βράδυ θα τους βοηθήσουν να απολαύσουν έναν καλύτερο ύπνο. Όμως, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η συνήθεια αυτή έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ενώ αρχικά μπορεί κανείς να νιώσει υπνηλία, σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πιο ελαφρύ, χειρότερης ποιότητας και διακοπτόμενο ύπνο.

3. Κινητά τηλέφωνα

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πλέον πέφτει για ύπνο με το… κινητό στο χέρι. Έρευνες έχουν αποδείξει όμως, ότι η συνήθειά μας να ελέγχουμε το κινητό μας τηλέφωνο λίγο πριν κλείσουμε τα μάτια, διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύουμε. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, αποτρέπουν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο.

4. Δεν γυμνάζεστε αρκετά

Μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα, μπορεί το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε να είναι μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, όμως η παράλειψη της άσκησης για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια απέδειξαν, ότι οι ενήλικες που ασκούνταν τρεις ημέρες την εβδομάδα για 20 λεπτά, ανέφεραν μειωμένο αίσθημα κόπωσης και αυξημένα επίπεδα ενέργειας για διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση μειώνει το αίσθημα κόπωσης κατά 65%.

5. Υπερβολική γυμναστική

Φυσικά, η υπερβολή στην άσκηση δε φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Η υπερβολική γυμναστική πιέζει το σώμα, προκαλώντας την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία δυσκολεύει το άτομο να κοιμηθεί και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια κόπωση.

6. Δείπνο πολύ αργά το βράδυ

Η επιστροφή από μια βραδινή έξοδο, συνοδεύεται από πολλούς και με επιδρομή στο ψυγείο. Όμως η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, μπορεί να ευθύνεται για το αίσθημα κόπωσης που θα σας ταλαιπωρεί την επόμενη ημέρα. Τα «βαριά» γεύματα διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας αίσθημα δυσπεψίας και καούρας, εμποδίζοντας τον ύπνο.

7. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Το αίσθημα κόπωσης στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Χωρίς επαρκή παροχή οξυγόνου, οι μύες και η εγκεφαλική λειτουργία «πέφτουν», με αποτέλεσμα να οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

8. Φάρμακα

Μια καινούρια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων υπνηλίας και λήθαργου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό στον οργανισμό σας.

9. Καφεΐνη

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ θα τους «ξυπνήσει», στην πραγματικότητα η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας. Η καφεΐνη ενεργοποιεί την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Όταν όμως αργότερα τα επίπεδα αδρεναλίνης πέσουν, ιδιαίτερα μετά από υπερβολική κατανάλωση καφέ, μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα κόπωσης, υπνηλίας και ευερεθιστότητα.

10. Ακαταστασία

Εκτός του ότι δυσκολεύεστε να βρείτε τα πράγματά σας μέσα στο χαμό, ένα ακατάστατο δωμάτιο μπορεί να προκαλέσει και πτώση στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.