Η μακρόχρονη κατανάλωση επιβαρύνει το ήπαρ
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Γκουστάβο Μασάδο, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν τα ευρήματα 13 κλινικών δοκιμών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 5.000 ανθρώπους.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω φάρμακο δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής, ούτε μειώνει τα προβλήματα κινητικότητας στις συγκεκριμένες παθήσεις.
Αντίθετα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση παρακεταμόλης επιβαρύνει το ήπαρ και αυξάνει την πιθανότητα σχετικών προβλημάτων.
«Η παρακεταμόλη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τις μυοσκελετικές παθήσεις. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές συστάσεις υπό το φως των νέων δεδομένων. Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι η παρακεταμόλη για τους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας του ήπατος», δήλωσε ο Γκουστάβο Μασάδο.
Οι ασθενείς, όπως είπε, έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν μη φυσιολογικούς δείκτες στα τεστ λειτουργίας του ήπατος, σε σχέση με όσους παίρνουν εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) αντί για παρακεταμόλη.
«Υπάρχουν άλλα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οποιοειδή, που μπορεί να παρέχουν καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, όμως σχετίζονται με μια σειρά άλλων παρενεργειών», δήλωσε ο καθηγητής Ρότζερ Ναγκς της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Βρετανίας.
Εκτός από τα φάρμακα, η σωματική άσκηση και η φυσιοθεραπεία βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των μυοσκελετικών πόνων και είναι ασφαλέστερες.