Έχει συμβεί σε όλους: Ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και μας πιάνει πανικός επειδή ο δείκτης είναι ανεβασμένος κατά ένα, δύο ή και τρία κιλά σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει μάλιστα πολλές ημέρες.
Πού οφείλονται αυτές οι φαινομενικά αναίτιες διακυμάνσεις του βάρους;
Η ζυγαριά δε λέει ψέματα, υπάρχει όμως μια απλή και λογική εξήγηση: κατακράτηση υγρών. Για να πάρουμε ένα κιλό λίπους, πρέπει να καταναλώσουμε περίπου 3.500 παραπάνω θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε τυπικά σε μία ημέρα –κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, όσο κι αν μας έχει ανοίξει η όρεξη! Οπότε η άνοδος του δείκτη της ζυγαριάς δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε παχύνει.
Τέσσερις βασικοί παράγοντες που εξηγούν τις διακυμάνσεις είναι: τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, η συχνότητα των επισκέψεων στην τουαλέτα και τα γεύματα που καταναλώσαμε μέσα στην ημέρα.
Για παράδειγμα, εάν ιδρώσαμε πολύ στο γυμναστήριο και δεν αναπληρώσαμε τα χαμένα υγρά, η ζυγαριά μπορεί να «κόψει» ένα-δυο κιλά. Εάν όμως μας ταλαιπωρεί η δυσκοιλιότητα τις τελευταίες ημέρες, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Επίσης, μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες (π.χ. μακαρονάδα), το σώμα έχει την τάση να κατακρατεί μεγαλύτερες ποσότητες υγρών απ’ ότι συνήθως.
Πηγή: onmed.gr