Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025
Διακοπές με… κουρασμένη καρδιά

Διακοπές με… κουρασμένη καρδιά

Για όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα καρδιολογικό πρόβλημα που γίνεται ολοένα και συχνότερο στον αναπτυγμένο κόσμο.

Τι είναι το πρόβλημα αυτό;

Είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η καρδιά έχει χάσει ένα μέρος της δύναμής της. Συχνότερη, αλλά όχι μοναδική αιτία είναι ένα παλιό έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σύνηθες σύμπτωμά της; Η δύσπνοια σε κάποια προσπάθεια ή ακόμα και σε ηρεμία σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Το πιο συνηθισμένο όμως σημάδι της είναι τα οιδήματα (πρήξιμο) κυρίως στα πόδια.

Μπορώ να πάω διακοπές;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η απάντηση είναι ναι. Όμως, αυτό πρέπει να το πει ο γιατρός του κάθε ασθενή, καθώς γνωρίζει καλύτερα της ιδιαιτερότητες της ασθένειάς του.

Όμως όπως κι αν έχει, για να απολαύσετε τις διακοπές σας όσοι πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

• Οι διακοπές για σας πρέπει να σημαίνουν απλά την αλλαγή της κατοικίας σας και τη διατήρηση του τρόπου ζωής σας.

• Θα πρέπει να είστε σε θέση ν’ αναγνωρίζετε έγκαιρα κάποια επιδείνωση της κατάστασής σας, γιατί πιθανό η πρόσβαση σε κάποιο νοσοκομείο να είναι δυσκολότερη στον τόπο διακοπών σας σε σχέση με αυτόν της μόνιμης κατοικίας σας.

• Θα ήταν σκόπιμο πριν την αναχώρησή σας να επισκεφτείτε το γιατρό σας, προκειμένου να γίνει επανεκτίμηση της φαρμακευτικής σας αγωγής. Συχνά, ιδίως οι ασθενείς με σημαντική επιδείνωση της καρδιακής τους λειτουργίας, χρειάζονται μείωση της αγωγής με διουρητικά και αντιυπερτασικά φάρμακα το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την απώλεια νερού με τον ιδρώτα και επιπλέον η προκαλούμενη από τη ζέστη αγγειοδιαστολή μειώνει την αρτηριακή πίεση. Προσοχή όμως! Επειδή η ισορροπία σας είναι συχνά εύθραυστη, μην προβαίνετε σε βιαστικές αλλαγές της θεραπευτικής αγωγής. Με την άνοδο της θερμοκρασίας παρακολουθείτε την πίεσή σας και συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στη φαρμακευτική σας αγωγή.

• Πρέπει να προσέχετε, ώστε η σωματική κόπωση στην οποία υποβάλλεστε τώρα το καλοκαίρι, πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μη σας προκαλεί δύσπνοια. Η δύσπνοια είναι σημάδι ότι η καρδιά αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες της κυκλοφορίας. Δεν πρέπει επομένως να προσπαθείτε να τη νικήσετε με την επιμονή, αλλά με τη σωφροσύνη. Γι’ αυτό, οι δραστηριότητες που την προκαλούν πρέπει ν’ αποφεύγονται. Αν πάλι, η δύσπνοια εμφανίζεται όλο και συχνότερα, όλο και σε λιγότερη προσπάθεια, τότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον καρδιολόγο σας για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

• Η άσκηση στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι απαραίτητη, αλλά και επικίνδυνη όταν προκαλεί συμπτώματα. Ποιος μπορεί να σας πει πόσο ακριβώς πρέπει να ασκήστε; Βεβαίως, ο γιατρός σας, ο οποίος σε γενικές γραμμές θα ενθαρρύνει την άσκηση που δεν προκαλεί συμπτώματα και θ’ αποθαρρύνει τις υπερβολές.

• Η έκθεση στον ήλιο, ειδικά στον αμείλικτο μεσημβρινό ήλιο του καλοκαιριού, πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να σας προκαλέσει μεταξύ άλλων μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης και λιποθυμία.

• Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τη γενικότερη αντοχή σας στην άσκηση, όμως πρέπει να γίνεται τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.

• Τέλος, πρέπει να αποφεύγετε επίσης και τα μεζεδάκια, καθώς είναι συνήθως γεμάτα αλάτι, αλλά και το αλκοόλ, γιατί προκαλεί κι αυτό αγγειοδιαστολή, που σε συνδυασμό με τη ζέστη, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πτώση της αρτηριακής σας πίεσης.

Με λίγα λόγια

Για να περάσετε καλά στις διακοπές σας όσοι έχετε…αδύναμη καρδιά, πρέπει ν’ αποφεύγετε:

• Την υπερβολική κόπωση.

• Την έκθεση στον ήλιο και ιδίως σε ακραίες θερμοκρασίες.

• Τους αλμυρούς πειρασμούς (πατροπαράδοτα ουζάκια με τους σχετικούς μεζέδες).

• Στόχος σας πρέπει να είναι να ξανανιώσει η κουρασμένη σας καρδιά κι όχι να…ραγίσει.

Προσοχή!

Η σωστή αξιολόγηση της κατάστασης, που είναι αποτέλεσμα της ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης γιατρού-ασθενούς, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα και κατά τη θερινή περίοδο. Γιατί η καρδιακή ανεπάρκεια είναι τρόπος ζωής και πρέπει να μπορεί να γίνει τρόπος ευχάριστης και ασφαλούς ζωής.

Πηγή: belife.gr

 

Αφήστε μια απάντηση