Η επαρκής κατανάλωση φρούτων στην εφηβεία αποτελεί μέτρο πρόληψης του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το μήλο, η μπανάνα και το σταφύλι είναι μερικά από τα φρούτα που συνδέθηκαν με το σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
Καθημερινή κατανάλωση που αντιστοιχεί περίπου σε τρεις μερίδες αυτών των φρούτων συσχετίστηκε με 25% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στη μέση ηλικία, συγκριτικά με την κατανάλωση που δεν ξεπερνούσε τη μισή μερίδα ημερησίως κατά τα χρόνια της εφηβείας.
Επίσης, προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού φάνηκε να έχουν τα πορτοκάλια και η λαχανίδα, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν οφέλη από την κατανάλωση του χυμού των φρούτων.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας φρούτων συγκεκριμένα στην εφηβεία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού», δηλώνει η ερευνήτρια Maryam Farvid από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 90.000 γυναίκες ηλικίας 27 έως 44 ετών και κάλυπταν διάστημα 20 ετών.
Πηγή: onmed.gr