Όλοι οι διαβητικοί ασθενείς, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, θα πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, επισημαίνουν οι διαβητολόγοι.
Και αυτό γιατί όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης.
Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και το οίδημα ωχράς κηλίδας σε έδαφος παθολογικής μυωπίας.
Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με διαβήτη εκτιμάται ότι θα εμφανίσει διαβητικό οίδημα στην ωχρά κηλίδα, μια διαταραχή του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού που μπορεί να επηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης, τονίζουν οι οφθαλμίατροι. Tο διαβητικό οίδημα ξεκινά με σταδιακή απώλεια όρασης (μείωση οπτικής οξύτητας) και μαύρες κηλίδες στο οπτικό πεδίο. Αν μείνει όμως χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς οδηγούνται σε μόνιμη σοβαρή απώλεια όρασης ή και τύφλωση.
Το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας εμφανίζεται όταν υγρό συσσωρεύεται στις στιβάδες του αμφιβληστροειδή χιτώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Αυτή η συλλογή υγρού συμβαίνει λόγω μιας τοπικής διαταραχής του τοιχώματος των αγγείων με αποτέλεσμα την αυξημένη διαπερατότητα τους. Το οίδημα μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε φάση εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες μείωσης της οπτικής οξύτητας των διαβητικών ασθενών (προσβάλλει περίπου το 30% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη για πολλά χρόνια).
Όπως τονίζουν οι διαβητολόγοι, η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς βυθού να παρέμβουν έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προληφθεί ακόμα και η τύφλωση, με τη βοήθεια θεραπειών οι οποίες μακροχρόνια έχουν αποδείξει ότι η εξατομικευμένη χρήση τους προσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Εκτός όμως από τους ασθενείς με διαβήτη, και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο, προκειμένου να προλάβουν την εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων.
Πηγή: onmed.gr