Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
Δείτε πόσο επικίνδυνοι είναι οι ρύποι που εισπνέουμε από τις φωτιές στα δάση. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Δείτε πόσο επικίνδυνοι είναι οι ρύποι που εισπνέουμε από τις φωτιές στα δάση. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις συνέπειες των πυρκαγιών του καλοκαιριού στην υγείας μας κρούουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις φωτιές που σάρωσαν την Βικτώρια πριν από αρκετά χρόνια, διαπίστωσαν πως στη διάρκειά τους αυξήθηκαν κατά 7% οι ανακοπές καρδιάς.

Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 2% οι νοσηλείες για καρδιολογικά αίτια και κατά περισσότερο από 2% οι επείγουσες διακομιδές στα νοσοκομεία για καρδιολογικά αίτια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων διατρέχουν οι άντρες και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πώς σχετίζονται οι φωτιές με τα καρδιαγγειακά;

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς» (JAHA), ο καπνός από τις φωτιές φτάνει πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες του, με τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων να είναι υψηλότερα από τα επιτρεπτά τις περισσότερες μέρες του διμήνου.

Φυσικά, μπορεί τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπαίτια γι’ αυτήν είναι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου κάτω των 2,5 χιλιοστών του χιλιοστού (μm) ή αλλιώς τα PM2,5.

Αυτά τα αόρατα δια γυμνού οφθαλμού σωματίδια δημιουργούνται από τις δασικές πυρκαγιές και είναι τόσο μικρά ώστε εύκολα εισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας χημικές και βιολογικές διεργασίες που επιβαρύνουν τελικά την καρδιά.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την εισπνοή τους με το άσθμα, αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο βλάπτουν την καρδιά δεν είναι γνωστός.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr