Οι διαταραχές ανάκτησης της μνήμης μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα της ηλικίας και όχι απαραίτητα σημάδι άνοιας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο, ότι πρόκειται για μια κατάσταση που αν αφεθεί, δυσχεραίνει σταδιακά την καθημερινότητα.
Έχει βρεθεί ότι ένας στους τρεις υγιείς ηλικιωμένους δυσκολεύεται να θυμηθεί γεγονότα, πρόσωπα, χώρους και πράγματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλος μπορεί να γίνεται πιο αργός στην ανάκληση των πληροφοριών, στην ταχύτητα επεξεργασίας και στη δημιουργία νέων αναμνήσεων, διατηρεί όμως την πλαστικότητά του και προσαρμόζεται αναλόγως ώστε να αντισταθμίσει τα όποια ελλείμματα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η πρόληψη της νοητικής έκπτωσης είναι πολύ καλύτερη για την ποιότητα της ζωής από το να προσπαθεί κάποιος να την αναστρέψει.
-Οι ειδικοί συστήνουν κατ’ αρχήν σε όλους να παραμένουν σωματικά δραστήριοι. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας σε κάθε ηλικία, ακόμα και στα 70 ή στα 80 τους, έχουν μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.
-Καταπολεμήσετε εγκαίρως όλους τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου: υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης και αυξημένα λιπίδια στο αίμα είναι εχθροί του μυαλού.
-Να ακολουθείτε δίαιτα φτωχή σε λιπαρά, χοληστερόλη και ζάχαρη, και πλούσια σε λαχανικά και ψάρια, και να πίνετε με μέτρο αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες είναι υπεραρκετά).
-Να κοιμάστε επαρκώς, να έχετε καλή ψυχική διάθεση (η κατάθλιψη είναι επιβαρυντική), να βγαίνετε (χρειάζεστε λίγο ήλιο για τη βιταμίνη D) και να μάθετε κάτι καινούργιο που σας ευχαριστεί.
-Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην απομονωθείτε κοινωνικά. Η συναναστροφή με φίλους είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το μυαλό σας.
Πηγή: onmed.gr