Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης αποτελούν μικροοργανισμούς που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Αυτά τα μικροσκοπικά όντα βρίσκονται και στα πιο καθαρά σπίτια, μια και πολλαπλασιάζονται κατά εκατομμύρια στη ζέστη και στην υγρασία που τους εξασφαλίζουν τα χαλιά, τα κρεβάτια, τα στρώματα, οι ταπετσαρίες και τα έπιπλα. Παρότι τα ακάρεα είναι άκακα, τα προϊόντα τους (τα περιττώματά τους) έχει επιβεβαιωθεί ότι προκαλούν αλλεργίες.
Η έκθεση λοιπόν, όσων έχουν αλλεργία σε αυτά, προκαλεί συμπτώματα και κρατά ζωντανή αυτή τους την ευαισθητοποίηση, μια και η αλλεργία ανατροφοδοτείται με την έκθεση στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Ακόμη όμως και όσοι δεν έχουν αλλεργία στα ακάρεα είναι δυνατό να την αναπτύξουν όταν βρίσκονται σε παρατεταμένη ή συνεχή έκθεση σε αυτά και τα προϊόντα τους.
Η καλύτερη θεραπεία των αλλεργιών είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων, αναφέρει ο κ.Δημήτρης Κασίμος, παιδίατρος, επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Βέβαια , όπως τονίζει, είναι αδύνατον κάποιος να εξαφανίσει τελείως τα ακάρεα. Ωστόσο με τα κατάλληλα μέτρα και τον περιορισμό της ζέστης και της υγρασίας και την βελτίωση του αερισμού, επιτυγχάνεται σημαντικός περιορισμός τους.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στα υπνοδωμάτια, όπου τα παιδιά περνούν πολλές ώρες της ημέρας. Τα υπνοδωμάτια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά, ελαχιστοποιώντας τις « φωλιές-αποθήκες» σκόνης. Επειδή μάλιστα τα παιδιά εκτός από τα δικά τους χρησιμοποιούν και άλλα υπνοδωμάτια, όπως των γονιών τους ή μεγαλύτερων αδερφών,για αυτό το λόγο τα ίδια μέτρα πρέπει να παίρνουμε και για αυτά.
Τα μέτρα του περιορισμού των ακάρεων της οικιακής σκόνης είναι τα εξής :
1.Θερμοκρασία χώρου 19-21οC.
2.Τακτικός και κατά προτίμηση συνεχής αερισμός των χώρων.
3.Υγρασία οικιακού περιβάλλοντος μικρότερη από 50%. Αποφυγή χρήσης υγραντήρα, αποφυγή στεγνώματος ρούχων στο καλοριφέρ ή σε άλλες πηγές θερμότητας .
4.Τοποθέτηση μη διαπερατών καλυμμάτων στα στρώματα, μαξιλάρια, παπλώματα.
5. Αντικατάσταση μάλλινων ή πουπουλένιων παπλωμάτων-μαξιλαριών με συνθετικά ή βαμβακερά.
6. Αποφυγή των νάιλον σεντονιών που προσελκύουν τα ακάρεα (μέσω ηλεκτροστατισμού). 7. Εβδομαδιαίο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων (ή σεντονιών) σε θερμοκρασία 55-60οC.
8.Αντικατάσταση των μοκετών, χαλιών από ξύλινο ή πλαστικό δάπεδο.
9. Αντικατάσταση των υφασμάτινων επίπλων από δερμάτινα ή ξύλινα.
10. Αφαίρεση ταπετσαριών.
11. Απομάκρυνση αντικειμένων στα οποία αθροίζεται σκόνη, όπως χνουδωτά παιχνίδια, βιβλία, κρεμάστρες ρούχων.
12.Τα χνουδωτά παιχνίδια αν δεν μπορούν να απομακρυνθούν να καταψύχονται μέσα σε πλαστική σακούλα για 12 ώρες κάθε μήνα. Εναλλακτικά πλένονται στο πλυντήριο, σε θερμοκρασία 60οC κάθε 2-3 εβδομάδες.
13. Χρήση ηλεκτρικής σκούπας υψηλής απορροφητικότητας με HEPA φίλτρα και διπλή σακούλα 2 φορές την εβδομάδα και ώρες που το παιδί δε βρίσκεται στο σπίτι.
14. Καθάρισμα επιφανειών με υγρό πανί 2 φορές την εβδομάδα.
15. Αντικατάσταση κουρτινών από πλαστικές περσίδες ή εύκολα πλενόμενες μονές κουρτίνες, οι οποίες πρέπει να πλένονται κάθε 3 μήνες.
16. Απομάκρυνση οικιακών ζώων από τα υπνοδωμάτια και τα δωμάτια καθημερινής χρήσης των παιδιών.
17. Οι υπνόσακοι (sleeping bags), πρέπει να καθαρίζονται και να αερίζονται επισταμένα πριν τη χρήση τους και να πλένονται μετά την χρήση τους και πριν την αποθήκευσή τους σε χώρο χωρίς υγρασία.
Πηγή: mothersblog.gr